Második világháborús ügy miatt támadták be az oroszok Európa legerősebb országát

Portfolio
Felszólította Oroszország Németországot arra, hogy ismerje el Leningrád (mai Szentpétervár) második világháború alatti ostromát az orosz / szovjet lakosság ellen elkövetett népirtásként  – írja a TASzSz hírügynökség.

Oroszország berlini nagykövetsége hivatalos levelet küldött Németország külügyminisztériumának, melyben felszólítják Berlint, hogy ismerje el Leningrád ostromát és a Szovjetunió területén történt, német haderő által végrehajtott atrocitásokat népirtásként.

Ezen kívül azt kérik Németországtól, hogy fizessen jóvátételt nem csupán a Szovjetunió területén meggyilkolt zsidók, hanem a Leningrád ostromában elhunyt orosz / szovjet állampolgárok hozzátartozóinak is.

Az orosz álláspont az, hogy Németország önellentmondással közelíti meg saját szerepét abban a történelmi korban. Bár elismerik számos bűncselekményüket népirtásként, nem tettek még így Leningrád ostroma, valamint a Szovjetunió lakossága ellen elkövetett második világháborús bűncselekmények kapcsán sem”

– olvasható a nagykövetség levelében.

Hozzáteszik: az is ellentmondásos, hogy miközben a leningrádi ostrom áldozatai a mai napig nem kaptak semmilyen kártérítést Németországtól, az ostromban résztvevő SS- és Wehrmacht katonák nyugdíját és juttatásait kifizette a német állam. Moszkva szerint ez azt bizonyítja, hogy Németország nem bánta meg őszintén a Szovjetunió ellen elkövetett bűncselekményeket.

Leningrád ostroma 1941 szeptemberétől 1944 januárjáig tartott. A blokád alá vont település körüli harcok, illetve a kialakult éhezés, nélkülözés miatt több mint 1 millió szovjet civil halt meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF