Oroszország az éj leple alatt mérhetett csapást az Egyesült Államok csúcsfegyverére

Portfolio
Kényszerleszállás közben lezuhant az az amerikai MQ-9 Reaper drón, amely hétfő este elvesztette a kapcsolatot bázisával a lengyelországi Mirosławiec város közelében. A lengyel tábornokok orosz beavatkozásra gyanakodnak - tudta meg a lengyel RMF24.

Az RMF információi szerint a drón a katonai bázisától alig néhány kilométerre ért földet egy erdős területen. A hivatalos közlemény szerint, bár a kezelői elvesztették a kapcsolatot az amerikai drónnal, annak tartalék rendszerei működőképesek maradtak, így a vészhelyzeti protokollnak megfelelően az előre programozott GPS-koordinátákon hajtott végre kényszerleszállást.

A lengyel katonai rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, amely során az amerikai üzemeltetőkkel közösen fogják tisztázni az eset körülményeit.

Az eddig ismert információk szerint a Mirosławiec felett köröző amerikai drónnal a lengyel 12. légibázison állomásozó amerikai katonák hétfőn este 10 óra körül vesztették el a kapcsolatot. A légibázist riadóztatták, több utat lezártak. A drón egy órával később ért földet.

Lengyelországban, a mirosławieci bázison négy éve állomásozik egy amerikai egység két, egyenként 15 millió dollárt érő MQ-9 Reaperrel.

A lengyel portálnak nyilatkozó Waldemar Skrzypczak tábornok szerint a drón lezuhanása az orosz jelzavarás eredménye.

Tudomásunk van arról, hogy az oroszok műveletet folytatnak a nyugat-pomerániai és a dél-balti térségben, hogy minden lehetséges jelet megzavarjanak

- magyarázta a tábornok. A lengyel kisváros légvonalban mintegy 300 kilométerre található a kalinyingrádi orosz exlávétól.

Ha a Reaper elveszti a jelet, képes átállni az autonóm irányításra, és magától leszállni a pilóták által korábban megjelölt helyen

– fejtette ki Waldemar a biztonságos leszállás körülményeit. A katonatiszt hozzátette, hogy az orosz zavarás nem csak az amerikai drónt érinti, hanem a kereskedelmi kommunikációt is, amely zavart okoz a polgári légiforgalomban is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF