Szép csendben hátat fordítottak Oroszországnak szövetségesei: kritikus pillanatban döntöttek Ukrajna támogatása mellett

Portfolio
Még Oroszország néhány szövetségese is részt vesz abban a hihetetlen sikert arató cseh kezdeményezésben, amely célja, hogy Ukrajnát tüzérségi lövedékekkel lássa el - közölte a Wall Street Journal.

A kezdeményezés keretein belül Csehország eddig mintegy 800 ezer tüzérségi lövedéket szerzett be, illetve további 700 ezret "azonosított", amelyet további pénzeszközökkel lehetne biztosítani. A már megszerzett lövedékekből 300 ezer szovjet kaliberű, míg 500 ezer darab a NATO-fegyverekkel kompatibilis.

A Csehország által vezetett kezdeményezéshez eddig mintegy 20 ország csatlakozott nyíltan a finanszírozás előteremtése érdekében, a legnagyobb befizetővé Németország lépett elő.

A WSJ-nek nyilatkozó tisztviselők szerint Prága az elmúlt években "megkerülte a NATO és az Európai Unió nehézkes bürokráciáját" és csendben bejárták a sokszor más kontinensen található semleges államokat. A tárgyalások során olyan országokkal léptek kapcsolatba, amelyek rendelkeznek nagy mennyiségű szovjet korszakból származó fegyverkészlettel és képesek továbbiak előállítására is.

Az ilyen afrikai, ázsiai és latin-amerikai beszállításokról való nyugati tárgyalások - amelyeket a NATO, vagy épp az Unió kezdeményezett - korábban visszautasításra kerültek.

Csehország viszont közvetítőként működve felvette a kapcsolatot ezekkel az államokkal, majd összekapcsolta egy nyugati állammal, amely megrendelte és finanszírozta a lőszer szállítását. A logisztika megszervezése után a szállítmányok Csehországon vagy harmadik országokon keresztül jutottak el Ukrajnába anélkül, hogy felfedték volna a beszállítót Moszkva előtt.

A tisztviselők nem nyilatkoztak arról, hogy honnan származnak a lövedékek, de azt elárulták, hogy a beszállítók között vannak Oroszország szövetségesei is.

A titoktartás itt kulcsfontosságú: Bárkivel beszélünk és fogunk is beszélni, függetlenül attól, hogy milyen a hovatartozása vagy a politikai álláspontja. Nagyon kevés kivételtől eltekintve, mint például Észak-Korea

- mondta Tomas Pojar, a cseh kormány nemzetbiztonsági tanácsadója.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF