Drámai jelentés leplezi le, hogy mi vár Ukrajnára, ha az oroszok nyernek

Portfolio
Oroszország a lakosság megfélemlítésével próbálja teljesen eltüntetni az ukrán nemzeti identitást a megszállt területeken, bizonyos esetben még kínzást is használnak – olvasható az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának friss jelentésében, melyet a Guardian ismertetett.

Az ENSZ összesen 2300 ember beszámolója alapján készítette el az említett jelentést, az a fő megállapítása, hogy Oroszország hatósági szervei „rengeteg sérelmet követnek el”, számos emberjogi egyezményt megszegve Ukrajna megszállt területein.

A jelentés szerint az oroszok fő célja az ukrán nemzeti identitás eltörlése, ehhez pedig az oroszok rákényszerítik nyelvüket, törvényeiket, jogrendszerüket, oktatási rendszerüket és állampolgárságukat a megszállt területek lakóira. Mindezt megfélemlítéssel is megtámogatják: civilek tömkelegét tartóztatták le az orosz hatóságok, nem egyszer kínzást, verést is használtak a területek lakói ellen.

Oroszország az információs térre is kiterjeszti a kontrollt: a megszállt területekről nem elérhetők az ukrán médiatermékek, illetve korlátozzák a telefonvonalak és az internetes portálok elérését is.

Az Oroszországi Föderáció olyan dolgokat tett, melyekkel megsértették a közösségek társadalmi összetételét és egyéneket is izoláltak, mindennek pedig súlyos és hosszú távú hatásai lesznek az ukrán társadalom egészére”

– kommentálta a jelentést Volker Türk ENSZ Emberi Jogi főbiztos.

Oroszország minden vádat tagad.

Címlapkép forrása: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF