Olyan csúcsrakétát villantott a távol-keleti rezsim, amilyen csak a világ legnagyobb hatalmainak van

Portfolio
Sikeres rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea a szilárd üzemanyaggal meghajtott, saját fejlesztésű hiperszonikus rakétával – számolt be az al-Jazeera.

Az elmúlt években sorra tesztelte le Phenjan az egyre modernebb technológiával felszerelt rakétáit, amelyekkel szép lassan a világ élvonalába került a hasonló eszközök tekintetében. Most tovább folytatta a sort az ország, egy olyan középhatótávolságú eszköz bemutatásával, amely akár a Guamon található amerikai bázist és képes lehet veszélyeztetni.

Észak-Korea vezetése még 2021-ben jelentette be, hogy modernizálni szeretnék a hadsereget, ennek keretében fordítanak nagy figyelmet a fejlett fegyverrendszerekre.

Kim Dzsongun, az észak-koreai rezsim vezetője személyesen felügyelte a kilövést, amelyre az ország északkeleti részén található Sohae rakétakilövő állomáson került sor. A tesztről egy videót is közzétettek:

A vezető meg is szólalt a rakétáról:

Ezen fegyverrendszer katonai stratégiai értéke államunk biztonsági környezetére, illetve a néphadsereg műveleti igényeire tekintettel éppoly fontos, mint az interkontinentális ballisztikus rakétáké, és jobb, ha ellenségeink ezt észben tartják.

Hiperszonikusnak akkor neveznek egy rakétát, ha az képes elérni a hangsebesség ötszörösét (5 Mach), amely óránként 6000 kilométernél is nagyobb távolság megtételére ad lehetőséget. Ilyen tempóval a Phenjanból mindössze percek alatt elérhető Dél-Korea és Japán egésze, ráadásul a gyorsasága miatt nagyon nehéz kivédeni egy ilyen rakétával elkövetett támadást. A hasonló eszközök manőverezésre is képesek lehetnek, amely tovább nehezíti a védekezést ellenük. A hasonló rakéták kifejlesztése komoly teljesítmény, ezért csak a világ legfejlettebb hadseregei rendelkeznek ilyen fegyverekkel.

Címlapkép forrása: Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF