Új trükköt tanult az ukránok egyik legjobb fegyvere - Ez okozhat még gondot Moszkvának

Portfolio
Az öngyilkos FPV drónok kétség kívül az orosz-ukrán háború leghatékonyabb fegyverei közé tartoznak, most pedig nagyon úgy néz ki, hogy Kijev megoldást talált az eszköz egyik legnagyobb hiányosságára.

A kamikaze-drónok vitán felül átírták a modern hadviselés szabályait: olcsók, könnyen elsajátítható az irányításuk és megfelelő kezekben komoly pusztításra képesek. Egy hátrányuk azonban van: a harctéren felbukkanó jelzavaró rendszerek használhatatlanná teszik őket.

Egy ukrán katonák által közölt videó alapján azonban úgy tűnik, hogy megoldást találtak a problémára. A felvételen látható az, hogy az FPV drón elveszti a kapcsolatot a kezelőszemélyzettel, vélhetően az orosz zavarás hatására.

A jel megszűnése után azonban egy másik drón levideózza azt, hogy a fegyver mégis becsapódik egy orosz harckocsiba.

Nem lehet kizárni azt, hogy az ukrán fegyvergyárak az újabb kamikaze-drónokba automata célravezető-rendszert építettek, ugyanis egy robbanófejjel ellátott polgári drón képességeit egy ilyen "trükk" messze meghaladja.

Címlapkép: ukrán katonák polgári drónokat alakítanak át. A címlapkép illusztráció, forrása: Narciso Contreras/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF