Kína-ellenes gigaszövetség jöhet létre: a világ legerősebb katonai hatalma kiállt India mellett

Portfolio
Az Egyesült Államok megszólalt az India és Kína közötti határvitával kapcsolatban, és egyértelműen oldalt is választott – számolt be a Nikkei Asia.

India és Kína között nagyon régóta húzódó határviták vannak, amely a két ország közötti hegyvidéki területekre korlátozódik. A legtöbbször kisebb, hegyvidéki zónákról van szó, a legnagyobb vitás pont egyértelműen az északkeleti Arunácsal Prades (vagy Peking szerint Dél-Tibet) hovatartozása. Az Egyesült Államok korábban igyekezett távol tartani magát a két nagyhatalom rivalizálásától, azonban egy amerikai külügyminiszteri tisztségviselő úgy fogalmazott, hogy Washington India részének ismeri el a régiót.

Határozottan ellenezünk minden olyan egyoldalú kísérletet, amely a tényleges ellenőrzési vonalon való katonai vagy polgári behatolással vagy beavatkozással próbál területi követeléseket érvényesíteni

– mondta Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium fő helyettes szóvivője, aki kijelentésében egyértelműen Kínára utalt.

Az elmúlt hetekben ismételten kiéleződött Peking és Újdelhi között a feszültség, mivel a közelgő indiai választások egyik fontos témája lett Arunácsal Prades kérdése. Kampánykörútja során Narendra Modi, a regnáló miniszterelnök is ellátogatott a térségbe. Közben jelentős infrastruktúra beruházások is zajlanak a területen, nemrégiben adtak át egy alagutat, amely miatt Kína aggályait fejezte ki szomszédjának.

Címlapkép forrása: Leisa Tyler/LightRocket via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF