FONTOS Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben
Apró hegyvidéki ország felett dúl a nagyhatalmi rivalizálás, de Timpu már szabadulna ettől a tehertől
Globál

Apró hegyvidéki ország felett dúl a nagyhatalmi rivalizálás, de Timpu már szabadulna ettől a tehertől

Portfolio
Miközben India és Kína között egyre feszültebb a kapcsolat az északi határviták miatt, a nagyhatalmak közé szorult Bhután igyekszik egyensúlyozni közöttük. Ez azonban egyre nehezebb kihívás jelent számára, mivel a himalájai megoldatlan kérdések miatt a feszültség nem látszódik oldódni a nagyhatalmak között – írja a South China Morning Post.

Az apró himalájai ország, Bhután igyekszik nagyon óvatos diplomáciai álláspontot képviselni Pekingben és Újdelhiben is, hogy ezzel elkerüljék a túlzott figyelmet. Tshering Tobgay bhutáni miniszterelnök nemrégiben az indiai fővárosba látogatott, amely azt jelzi, hogy igyekszik erősíteni a kapcsolatát a déli szomszédjával, de úgy, hogy az Kína szemében provokációnak tűnjön. Utóbbi azért nagyon fontos, mivel a buddhista országnak északon határvitái vannak a keleti nagyhatalommal, amelyben előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egymással.

A kérdés tárgyalása Indiában is nagy figyelmet kap, mivel jelentős hatást gyakorolhat más határviták rendezésére, például a két nagyhatalom között.

Az elmúlt években Kína folyamatosan növelte a regionális befolyását, amely veszélyeztette a hindu nagyhatalom érdekeit. A három ország határán található Doklam, amely 2017-ben került a figyelem középpontjába. A vitatott területen akkor az indiai haderő megakadályozta, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) utat építsen a térségben. A két hónapig tartó patthelyzet végül azzal ért véget, hogy Peking leállította az építkezést, Újdelhi pedig kivonta a csapatait a területről. Műholdfelvételek viszont azt bizonyítják, hogy az építkezések valójában tovább folynak Doklamban.

Az esetet követően Bhután belátta, hogy nincs más lehetősége, mint lezárni a határvitáit, ezt pedig szoros szövetségese, India is belátta.

Timpu folyamatosan tájékoztatta déli szomszédját a Kínával folytatott tárgyalások állásáról. Ezzel igyekezték azt a billegő pozíciót felvenni, amellyel mindkét hatalomnak kedvezni tudnak.

Bhután területe nem éri el a 40 ezer négyzetkilométert, lakossága pedig nincs egymilliós. Ennek ellenére Narendra Modi indiai miniszterelnök 2014-es első megválasztását követően az első külföldi útját a himalájai országba tervezte. Ez jelezte, hogy az egyre nagyobb globális szerepkörre törő India számára mennyire fontos szereppel bír a fejlődő Bhután. Timpu egyik legfontosabb kereskedelmi-gazdasági partnere egyértelműen India, a felek aktívan együttműködnek a térségi vízenergia kiaknázásában, de a tőkebefektetések segítségével is hozzájárulnak Bhután gazdasági felemelkedéséhez.

India számára kényszerűnek is tekinthető, hogy jó kapcsolatban maradjanak a kis himalájai szomszédjukkal. Ennek oka, hogy Pakisztánnal és Kínával is nagyon hideg a viszony, miközben Bangladesben is egyre több hang szólal fel Újdelhi ellen, ezért nem szeretnének újabb szomszéddal rossz kapcsolatba kerülni.

A térség India egyik legkényesebb pontján fekszik, az úgynevezett „csirkenyak-folyosónál”, ahol csak egy vékony Szárazföldi sáv köti össze az ország keleti és nyugati területeit.

Ennek védelme stratégiai fontosságú számukra, és nem szeretnék megengedni, hogy a rivális kínai erők jelenjenek meg a közelben. Modi hamarosan ismét Timpuba látogat, ezzel jelezve, hogy továbbra is árgus szemekkel figyelik az eseményeket a térségben. A látogatást pedig várhatóan Peking fogja szoros figyelemmel követni.

Címlapkép forrása: DeAgostini/Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
repülőgép amerika us air force