Látványos erőfitogtatást tartott az európai hatalom: először sikerült a szokásostól eltérő módon megsemmisíteni a húszik rakétáját

Portfolio
Nem csitul a feszültség a Vörös-tengeren, miután a húszi lázadók továbbra is rakétákkal támadják a kulcsfontosságú térség bejáratát jelentő tengerszorost. A nyugati szövetségesek jelen vannak a régióban, igyekeznek elhárítani a felkelők jelentette veszélyt - számolt be az EurasianTimes.

Franciaország is része annak a koalíciónak, amely a Vörös-tengernél jött létre, hogy védelmezzék az áthaladó hajóforgalmat a kritikus tengerszorosnál. A beavatkozás célja annyi egyelőre, hogy a húszi támadásokat semlegesítsék, hosszútávon pedig újra biztonságossá tegyék a térségi útvonalat. Március 20-án újra akcióba kellett lendülnie a térségben állomásozó francia hadihajónak, amelyről videót is közzétettek:

A beszámoló szerint a húszik rakétát lőttek ki egy teherhajót célozva, de ezt a francia haditengerészet elhárította. Az akcióban a rombolón állomásozó helikopter vett részt, az arról indított fegyverrel semmisítették meg a lázadók eszközét. A videón egy Samad típusú drón látható, amelyet egy Eurocopter AS565 Panther típusú helikopter lőtt le.

Ez az első alkalom volt, hogy helikopterrel sikerült egy húszi drónt semlegesíteni.

A francia flotta hajója korábban már több drónt is lelőtt a térségben, de ezeket általában rakétákkal hatástalanították. Párizsban a bevetés kritikusai többször is felvetették, hogy mennyire éri meg a drága modern rakétákkal lelőni a viszonylag olcsó drónokat. Franciaország Indiai-óceánért felelős tengerészeti parancsnoka azonban kiemelte, hogy ezek a lépések életeket és eszközöket védenek meg.

A Languedoc fregatt például Aster 15 rakétákat használt több drón lelövésére decemberben. Ezeknek a rakétáknak a költségét védelmi elemzők mintegy 1 millió euróra (1,1 millió dollár) becsülik. Emmanuel Slaars altengernagy szerint nem maguknak a rakétáknak a költségén van a hangsúly, hanem azon, amit megvédnek velük. A lázadók hajózási nyomkövető adatokat használnak célpontjaik azonosítására.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Hristo Rusev/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF