Vörös vonalakat húztak Washingtonban az ukrán légierőnek

Portfolio
Ukrajna csak azzal a feltétellel kapta meg szövetségeseitől a régóta áhított F-16-os vadászbombázókat, hogy nem használhatják őket Oroszország nemzetközileg elismert területei ellen – írja az Armijainform.

Az információ Patrick Rydertől, az amerikai védelmi minisztérium szóvivőjétől származik, ami azért érdekes, mert az Egyesült Államok nem küld egyetlen F-16-ost sem Ukrajnának. Azt azonban jóváhagyták, hogy Ukrajna európai szövetségesei küldjenek a gépekből, így várhatóan összesen 54 darab F-16-os vadászbombázó kerül majd Ukrajnába a következő másfél éven belül.

Ryder azt mondta: Ukrajna csak honvédelmi célokra használhatja az F-16-osokat, nem alkalmazhatja őket Oroszország nemzetközileg elismert határain belüli támadáshoz.

Arra is kitért, hogy erre a célra tökéletesen alkalmasak a gépek és „egyedi légi képességgel rendelkeznek,” arra viszont nem reflektált, hogy ez pontosan mit jelent.

Azt sem részletezte, mi fog történni, ha az ukrán légierő mégis Oroszország területét bombázza majd a gépekkel. Nem egyszer előfordult már, hogy az Ukrajna oldalán harcoló „orosz partizánok” amerikai fegyverekkel harcoltak Oroszország területén, illetve hogy az ukrán tüzérség amerikai ütegekkel lőtte Belgorod, Kurszk, Brjanszk területét. Ennek az esetnek egy durcás közleményen kívül semmilyen következménye nem lett.

Az első F-16-osok, egy kisebb, hat darabos csomag, várhatóan a nyáron érkezik majd meg Ukrajnába.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF