Zúgnak a rakéták, záporoznak a bombák: hatalmas erődemonstrációval üzen a világnak Kína

Portfolio
A napokban hadgyakorlatot tart Kína, amely során egy lehetséges partraszállást gyakorolnak a Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) katonái. A műveletekről számos felvételt is közzétettek.

A kínai a 73. hadseregcsoport 91. kombinált fegyverzetű kétéltű brigádja part menti partraszállási műveleteket gyakorol egy több napos hadgyakorlat keretében. Az akció során számos különböző fegyvernemmel gyakorolnak a katonák, így a kétéltű járműveken túl a légierő gépeit is bevetik, valamint a hadiflotta néhány járműve is részt vesz a gyakorlaton.

Az akciót nehéz nem úgy értelmezni, hogy ezzel Peking egyértelmű üzenetet akar küldeni az Egyesült Államok és különösen Tajvan felé.

Az is világos mit akar mondani a keleti nagyhatalom: nem riad vissza attól, hogyha a fegyveres erői bevetésével kell érvényesítenie a saját akaratát, és hajlandó akár erőszakkal is visszacsatolni a vitatott hovatartozású szigetet. Kína a saját területének tekinti a dél-kínai-tengeri szárazföldet, az elmúlt években pedig egyre határozottabb üzeneteket küldenek Tajpejnek. A tajvani berendezkedés kvázi függetlenül működik Pekingtől, a legnagyobb védelmi-katonai szövetségese pedig az Egyesült Államok. Washington ennek ellenére nincs benne abban a 12 kormányban a világon, amelyek hivatalosan elismerik Tajvan függetlenségét.

Címlapkép forrása: Costfoto/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF