A Gázai övezet határáról üzent az ENSZ főtitkára

MTI
Ismételten tűzszünetet szorgalmazott és aggodalmát fejezte ki a palesztin menekültek helyzete miatt Rafahban elmondott beszédében António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szombaton tett látogatást a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelő egyiptomi oldalán.

Guterres a Gázai övezetben öt és fél hónapja dúló, a palesztin területet humanitárius katasztrófába taszító háború során látogatott el a rafahi átkelőhöz, a palesztinoknak szánt segélyek egyik beléptetési pontjára.

A világ nagy részének véleményét visszhangozom, amely eleget látott, és amelynek elege van

- fogalmazott Guterres, hozzáfűzve: "Gázában a palesztinok véget nem érő rémálomba süllyedtek".

A főtitkár ismételten tűzszünetet szorgalmazott, és sajnálkozását fejezte ki "a lerombolt házak, eltűnt családok és a lakosságot fenyegető éhínség miatt". "Semmi sem igazolja a Hamász Izrael ellen intézett október 7-i rettenetes támadásait. De semmi sem igazolja a palesztin nép által elszenvedett kollektív büntetést sem" - jelentette ki. "Most vagy soha, itt az ideje egy azonnali humanitárius tűzszünetnek!" - szögezte le.

Felszólította Izraelt: határozottan kötelezze el magát amellett, hogy megkönnyíti a humanitárius segély bejutását a Gázai övezetbe.

"A ramadán (moszlim böjti hónap) könyörülete jegyében itt az ideje valamennyi izraeli túsz azonnali szabadon engedésének is" - tette hozzá. 

A főtitkár előzőleg a Sínai-félszigeten fekvő el-Arís városába látogatott, ahová a Gázának szánt nemzetközi segélyek nagy részét szállítják. Megtekintett egy ottani kórházat, ahol a Gázai övezetből evakuált sebesült palesztinokkal találkozott.

A látogatás előtti napon az ENSZ Biztonsági Tanácsa Oroszország és Kína vétója miatt nem tudta elfogadni az Egyesült Államok által benyújtott, a Gázai övezetben tűzszünetet szorgalmazó határozattervezetet.

Gáza 2,3 millió lakosának többsége a háború miatt az izraeli hadsereg által jelenleg ostromolt Rafah térségében talált menedéket. Bár az övezet északi részén rosszabbak a körülmények, a civilek helyzete az idő előrehaladtával az egész területen jelentősen romlik.

Mivel a múlt hét elején kezdődött ramadán alatti fegyverszünettel kapcsolatos remények elhalványultak, és a gázai humanitárius helyzet egyre rosszabb, az Egyesült Államok és más országok arra törekednek, hogy tengeri és légi útvonalakat használjanak a segélyszállítmányok eljuttatására.

A humanitárius ügynökségek szerint azonban a szükséges segélymennyiségnek csak mintegy egyötöde érkezett Gázába, ezért mindenképpen fel kell gyorsítani a közúti szállítást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben azt mondta, hogy a gázai lakosságot éhínség fenyegeti. Hozzátette: a humanitárius segélyszállítmányok teljes körű, gyors, biztonságos és akadálytalan eljuttatásának biztosítására van szükség mind szárazföldön, mind a légi és a tengeri folyosókon.

Címlapkép forrása: Ali Moustafa/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF