Ukrajna kifogy a lőszerekből, Moszkva a terrortámadás után próbál magához térni - Háborús híreink szombaton

Portfolio
Kevés a lőszere az ukrán erőknek, Európától vár segítséget Voldimir Zelenszkij ukrán elnök. Közben az oroszoknál megkezdődött a félelmetes pusztításra képes a FAB-3000-es bombák tömeggyártása. Péntek este súlyos terrortámadás érte Moszkvát, melyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, ám az oroszok az ukránokat gyanúsítják.

Videón, ahogy kihallgatják a moszkvai terrortámadás résztvevőit

Az orosz állami média szombaton videókat tett közzé arról, amint a bűnüldöző szervek ügynökei kihallgatnak három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy előző este elkövették az oroszországi terrortámadást - írja a Moscow Times.

Videón, ahogy kihallgatják a moszkvai terrortámadás résztvevőit

Az USA is megszólalt az oroszországi merényletről

Az amerikai kormány mélyen elítélte a Moszkva külvárosában pénteken elkövetett terrorista támadást.

Az USA is megszólalt az oroszországi merényletről

Moszkvai terrortámadás: új részletek derültek ki az elkövetőkről

Az orosz hatóságok szerint a tegnapi moszkvai merényletekkel összefüggésben letartóztatott négy gyanúsított nem rendelkezik orosz állampolgársággal, és bár hivatalosan nem erősítették meg, de feltételezések szerint tadzsikisztániak lehetnek - közölte a BBC.

Moszkvai terrortámadás: új részletek derültek ki az elkövetőkről

Donyecki települést foglaltak el az oroszok

Bevette az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Kraszne települést, miközben Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén is kedvezőbb állásokat foglalt el - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

Donyecki települést foglaltak el az oroszok

Pénteki terrortámadás: már 133 halottról lehet tudni

Mostanáig 133-ra emelkedett a pénteki moszkvai merénylet igazolt halálos áldozatainak a száma – közölték az orosz hatóságok. Az Iszlám Állam (ISIS) csoport közben szombaton közzétett egy fotót, amelyen állítólag az a négy férfi látható, akik pénteken megtámadták a Moszkva melletti Crocus City komplexumot.

Pénteki terrortámadás: már 133 halottról lehet tudni

Bejelentette Putyin: mindenkit megbüntetnek, nemzeti gyásznap lesz vasárnap Oroszországban

Ukrajna felé tartott az a négy elfogott terorrista, aki elkövette a pénteki moszkvai merényletet, számukra már egy átjárót is előkészítettek a határnál – állítja Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki beszédet intézett az imént az orosz nemzethez. Ebben bejelentette: március 24-ét nemzeti gyásznappá nyilvánítják, a terroristáknak "nincs jövőjük", a terrortámadás mögött állókat pedig mind megbüntetik. Az alábbiakban a beszédet teljes terjedelmében közöljük a Reuters nem hivatalos angol fordítása alapján.

Bejelentette Putyin: mindenkit megbüntetnek, nemzeti gyásznap lesz vasárnap Oroszországban

Részvétét fejezte ki Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök levélben részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin elnöknek és Oroszország valamennyi polgárának a moszkvai Crocus City Hallban végrehajtott brutális terrortámadás kapcsán - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton. Mindannyiunkat lesújtottak a képsorok, a halottak, a sebesültek és a pusztítás látványa - írta Orbán Viktor, aki az áldozatok családjainak sok erőt, a sebesülteknek pedig mielőbbi teljes felépülést kívánt. "Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem támogatása mellett, ezért biztosítom Elnök urat, hogy a jövőben is hozzájárulunk a terrorellenes nemzetközi műveletek fokozásához. Imádkozunk az áldozatokért és családjaikért" - zárta levelét a miniszterelnök. (MTI)

Rakétákkal és drónokkal támadtak szombat reggel az oroszok

Szombaton a kora reggeli órákban Oroszország négy S-300-as rakétát indított a Donyecki terület megszállt részéről, és 34 darab Shahed típusú drónt a Kurszki területről és a megszállt Krím-foknál lévő Chauda-foktól.

Rakétákkal és drónokkal támadtak szombat reggel az oroszok

Vita a lefoglalt orosz vagyon kamatairól: a bankok Oroszország megtorlásától félnek

Egyes nyugati bankok lobbiznak azért, hogy a befagyasztott orosz eszközökön szerzett több milliárd eurós kamatbevételeket és más jövedelmeket ne osszák újra az uniós elképzelések szerint (90%-ban fegyvert vásárolnának belőle Ukrajnának), ugyanis attól tartanak, hogy az utalások végrehajtása költséges pereskedéshez vezethet Oroszországgal – számolt be a Reuters.

Vita a lefoglalt orosz vagyon kamatairól: a bankok Oroszország megtorlásától félnek

Kijev: semmi közünk a moszkvai terrortámadáshoz

Ukrajnának nem volt köze a pénteki Moszkva melletti lövöldözéses támadáshoz, és az ukrán kapcsolatra vonatkozó feltételezéseknek "semmi közük a valósághoz" – nyilatkozta szombaton a kijevi katonai kémügynökség szóvivője.

Kijev: semmi közünk a moszkvai terrortámadáshoz

Íme minden részlet, amit a brutális moszkvai terrortámadásról tudunk

Fegyveresek törtek be pénteken a Moszkva melletti Crocus City Hall kulturális központba, legalább 93 embert megölve és több tucatnyi embert megsebesítve. A támadás a 2004-es beszláni iskola ostroma óta a leghalálosabb oroszországi támadásnak számít. A Reuters összeszedte, mit tudunk a támadásról és annak hátteréről eddig.

Íme minden részlet, amit a brutális moszkvai terrortámadásról tudunk

Elfogták a szörnyű moszkvai terrortámadás elkövetőit

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, köztük mind a négy terroristáéról, aki részt vett a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban - közölte szombaton a Kreml.

Elfogták a szörnyű moszkvai terrortámadás elkövetőit

Ukrajna kifogy a lőszerekből, Moszkva a terrortámadás után próbál magához térni - Háborús híreink szombaton

Az ukrán csapatoknak „megalázó” mennyiségű lőszer áll rendelkezésre az Oroszország elleni háborúban, és a hadseregnek sürgősen több légvédelmi eszközre is szüksége van – mondta még pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Brüsszelben ülésező uniós tagállami vezetőknek.

Szintén pénteken Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Nyizsnyij Novgorod-i hadiipari komplexumban járt, ahol megkezdték a félelmetes pusztításra képes FAB-3000-es bombák tömeggyártását.

Este terrortámadás érte Moszkvát, gépkarabélyokkal felszerelt fegyveresek válogatás nélkül gyilkolni kezdtek egy koncerten, később az Iszlám Állam vállalta magára a terrortámadás elkövetését. Ugyanakkor Moszkva a tegnapi esti hírek szerint az ukránoknak tulajdonítja a támadást.

Meghaladta a hatvanat a terrortámadás halálos áldozatainak száma - közölte az orosz nyomozóbizottság szombat hajnalban. Korábban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) negyven halottról adott hírt.

A halálos áldozatok vizsgálata folyamatban van. Egyelőre annyit lehet megállapítani, hogy a terrortámadásban több mint hatvanan haltak meg, és sajnos ez a szám még tovább emelkedhet

- közölte a nyomozóbizottság.

A RIA orosz hírügynökség jelentése szerint a nyomozóbizottság szóvivője azt is elmondta: még túl korai bármit is mondani arról, mi történt a támadókkal. A Kreml közlésére hivatkozva orosz hírügynökségek azt jelentették, Vlagyimir Putyin orosz elnök a támadás után tanácskozott a rendvédelmi erők és a mentőszolgálatok vezetőivel. Az államfő a merényletről jelentést kapott az FSZB-től, a nyomozóbizottságtól, a nemzeti gárdától, a belügyminisztériumtól, az egészségügyi minisztériumtól és a rendkívüli helyzetek minisztériumától.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettesre hivatkozva a TASZSZ hírügynökség azt közölte, Putyin elnök gyors felépülést kívánt a sebesülteknek, és köszönetet mondott a sérült áldozatok ellátásában részt vevő orvosoknak.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF