Vita a lefoglalt orosz vagyon kamatairól: a bankok Oroszország megtorlásától félnek
Bank

Vita a lefoglalt orosz vagyon kamatairól: a bankok Oroszország megtorlásától félnek

Portfolio
Egyes nyugati bankok lobbiznak azért, hogy a befagyasztott orosz eszközökön szerzett több milliárd eurós kamatbevételeket és más jövedelmeket ne osszák újra az uniós elképzelések szerint (90%-ban fegyvert vásárolnának belőle Ukrajnának), ugyanis attól tartanak, hogy az utalások végrehajtása költséges pereskedéshez vezethet Oroszországgal – számolt be a Reuters.

Az Európai Unió vezetői szerint a legfoglalt orosz vagyonok hivatalos tulajdonosa továbbra is Oroszország maradna, a vagyonon szerzett bevételeket azonban néhány hónapon belül fel lehetne használni Ukrajna támogatására.

Egyes bankok azonban attól tartanak, hogy Oroszország később felelősségre vonhatja őket, ha részt vesznek az Ukrajnába irányuló pénzátutalásokban, és attól is, hogy az uniós terv kiterjedhet a szankciókkal sújtott személyek és vállalatok számláin lévő eszközökre is, bár ilyen kiterjesztést az EU még nem vetett fel.

A hírügynökség forrásai azt állították, a bankok megosztják aggodalmaikat a brit és az euróövezet döntéshozóival is, emellett felhívták a figyelmet az oroszellenes szankciók esetleges enyhítése vagy feloldása esetén várható perekre.

Oroszország szerint a vagyonának és annak kamatainak az elvételére tett bármilyen kísérlet "banditizmus", amely évtizedes jogi eljárást fog eredményezni minden érintett ellen. Moszkva többször is kijelentette, hogy megtorlást fog alkalmazni, ha vagyonát vagy jövedelmét kisajátítják.

Az Euroclear 190 milliárd eurónak megfelelő összegű orosz központi banki értékpapírt és készpénzt tart nyilván. A nyugati bankok szintén több milliárd euró, font és dollár értékű eszközöket tartanak nyilván a szankciókkal sújtott vállalatok és magánszemélyek tulajdonában. A belgiumi székhelyű központi értéktár, amely a világ legnagyobb bankjainak egy részét tudja részvényesei között, a peres ügyekre készülve ideiglenesen megtarthatja a befagyott orosz eszközök nyereségének a 10%-át.

Több mint 3,5 millió orosznak van befagyasztott vagyona külföldön, összesen mintegy 1,5 billió rubel  értékben - mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter tavaly.

Az EU terve szerint a lefoglalt pénz mintegy 90%-át Ukrajnának szánt fegyverek vásárlására fordítanák, a fennmaradó összeget helyreállításra és újjáépítésre.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Így építkeznek a magyar családok