Videón, ahogy kihallgatják a moszkvai terrortámadás résztvevőit

Portfolio
Az orosz állami média szombaton videókat tett közzé arról, amint a bűnüldöző szervek ügynökei kihallgatnak három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy előző este elkövették az oroszországi terrortámadást - írja a Moscow Times.

Margarita Simonyan, a Rosszija Szegodnya médiacsoport és az RT tévécsatorna főszerkesztője Telegram-csatornáján is közzétette az egyik videót a moszkvai terrortámadásban részt vevő terrorista kihallgatásáról.

Az egyik elkövető Fariddun Shamsutdin néven azonosította magát, hozzátéve, hogy 1998. szeptember 17-én született. A férfi elmondta, hogy március 4-én érkezett Törökországból, és körülbelül egy hónapja kapta a feladatot, hogy vegyen részt a támadásban a megbízótól, aki Telegramon keresztül vette fel vele a kapcsolatot.

Amikor a kihallgatás során megkérdezik az egyik férfit, hogy mit csináltak a város házán, ezt válaszolja:

Lelőttük az embereket, pénzért.

A férfi elmondása szerint félmillió rubelt (2 millió forint) ajánlottak fel neki a tömeggyilkosságért, de csak a felét sikerült megszereznie, az ezt az összeget tartalmazó kártyát pedig menekülés közben elvesztette.

A RIA Novosti által közzétett külön videón egy második, tádzsik nyelven beszélő férfi látható, akit egy tolmácson keresztül hallgatnak ki. Elmondása szerint a pénteki támadás mögött álló többi feltételezett támadóval egy szállóban lakott. A férfi azt állította, hogy Abdullo és Muhammad nevű személyekkel állt kapcsolatban, de nem volt világos, hogy pontosan kikre is célzott.

Egy harmadik videón egy másik, a bűnüldöző szervek által őrizetbe vett férfi Rajab Alizadehként azonosította magát. Nem tudott pontos választ adni arra, hogy ő és bűntársai hol hagyták a fegyvereket.

Az Iszlám Állam dzsihadista csoport szombaton közölte, hogy négy harcosa felelős a támadásért. A szervezet emellett nyilvánosságra hozott egy fényképet, amelyen állításuk szerint a lövöldözés mögött álló négy támadó látható.

Címlapkép forrása: Investigative Committee of Russia / Handout/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF