Egy képen minden, amit a Nyugat és Ukrajna is el akart kerülni

Portfolio
Orosz katonák egy csoportja pózol Avgyijivka bejárta előtt, ráadásul nem is akármilyen fegyverrel: a felvételen ugyanis egy amerikai M2 Bradley lövészpáncélost vontatnak.

Úgy látszik újabb amerikai M2 Bradley-t sikerült kimenekíteni a harctérről Moszkva harcosainak, ez már a harmadik ilyen példány, amely keleti irányban hagyta el a harcteret. Az biztos, hogy az egyik páncélost korábban már vonatra rakták, a szerelvény azóta országos körúton van a „trófea” bemutatásával.

Ukrajna nagyon sokáig, mintegy másfél évig nem jutott modern nyugati páncélosokhoz – harckocsikhoz, gyalogsági harcjárművekhez, páncélozott csapatszállítókhoz -, ennek egyik fő indoklása az volt, hogy a NATO nem hagyhatja, hogy ezek a járművek orosz kézre kerüljenek.

A nyugati döntéshozók késlekedése vezetett oda, hogy Oroszország képes volt megfelelő védelmi vonalakat kiépíteni, amely végül sikeresen megtörte az ukránok 2023 nyári-őszi offenzíváját.

Avgyijivka pedig az ukrán védelem fontos kulcsvárosa volt, amelyet több, mint két év ostrom után sikerült az orosz erőknek bevenniük. A kisvárost „Donyecváros” kapujának is nevezték, ugyanis a szakadár köztársaság fővárosának előtelepülése.

A sors ironiája, hogy az említett település elvesztéséért többek között a késlekedő nyugati támogatást okolták – csak ez esetben nem a páncélozott járművek, hanem a tüzérségi lőszerek hiányoztak.

Címlapkép forrása: Reuters/Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF