Kínai tulajdonú hajóra támadtak a húszik, az amerikai haderő csapást mért a lázadók drónjaira

Portfolio
Az amerikai haderő csapásokat mért a húszi lázadók hat drónjára, miután azok négy, hajó elleni ballisztikus rakétákkal támadtak meg egy kínai tulajdonú olajtankert a Vörös-tenger déli részén – írja a Reuters.

Az amerikai haderő Középső Parancsnoksága (Central Command) az X-en azt írta, a panamai zászló alatt hajózó, de kínai tulajdonú és üzemeltetésű M/V Huang Pu olajtanker közelében négy hajó elleni ballisztikus rakétát lőttek ki a lázadók.

Később egy ötödik rakétát is észleltek. A hajó vészjelzést adott le, de segítséget nem kért. A tankerben kisebb kár keletkezett, a fedélzeten tűz ütött ki, de azt fél órán belül eloltották, és a hajó folytatta útját.

A Középső Parancsnokság emlékeztetett arra, hogy

a húszik korábban azt állították, kínai hajókra nem fognak támadni.

Az Irán által támogatott jemeni húszik a gázai háború kitörése óta hajtanak végre akciókat a Vörös-tengeren, állításuk szerint az Izraelt támogató országok hajóit támadják. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is részt veszt a húszik elleni védekezésben.

A Középső Parancsnokság szerint az amerikai erők, köztük a USS Carney hadihajó később hat húszi drónt támadtak meg a Vörös-tengeren. Ötöt lelőttek, egy pedig a szárazföld felé, a húszik által ellenőrzött területekre repült vissza.

A címlapkép illusztráció, forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF