Éket vert az oroszországi keményvonalasok közé a moszkvai terrortámadás? – Aggódik a csecsen elnök

Portfolio
Csecsenföld elnöke, Ramzan Kadirov aggodalmait fejezte ki a pénteki moszkvai terrortámadásokra adott orosz nacionalista reakciókkal szemben – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet vasárnapi jelentése.

Telegram-oldalán a muszlim vallású csecsenek vezetője azt írta, a pénteki tragédia „sokkal nagyobb és mélyebb”, mint amilyennek első látásra tűnik. Úgy véli, az ellenség belülről akarja aláásni Oroszországot a nacionalizmus szításával.

Kadirov azt írta, Oroszország soknemzetiségű ország volt és lesz, egyes „álhazafiak” azonban, akik az emberek érzelmeire játszanak, fasiszta módszerek alkalmazására szólítanak fel.

A csecsen elnök azzal fenyegetett, hogy „rövid beszélgetést” fognak folytatni azokkal, akik etnikai tisztogatásra bujtanak fel.

Az ISW szerint

Kadirov az orosz ultranacionalistákhoz intézte szavait, akik a moszkvai terrormerénylet nyomán az oroszországi etnikai kisebbségekkel és bevándorlókkal szembeni indulatokat akarják feltüzelni.

A pénteki moszkvai merényletet az Iszlám Állam vállalta magára, az elkövetők tádzsikisztáni állampolgárok voltak. A terrortámadás miatt az orosz többség körében idegenellenessé vált a közhangulat, amit az orosz nacionalisták is igyekeznek meglovagolni.

Ramzan Kadirov az oroszországi eliten belül a háborúpárti keményvonalasok közé tartozik, ugyanakkor csecsenként és muszlimként szemben áll az orosz etnikai nacionalistákkal.

Címlapkép forrása: Contributor/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF