Karnyújtásnyi közelségbe került Kijev álmának beteljesülése: hamarosan ömölhet az amerikai pénz Ukrajnába

Portfolio
A képviselőház külügyi bizottságát vezető republikánus Michael McCaul képviselő március 24-én azt mondta, hogy szerinte Mike Johnson házelnök húsvét után benyújtja az Ukrajnát megsegítő javaslatot – számolt be a Kyiv Independent.

McCaul szerint annak ellenére is szavazhatnak a képviselőházban a nagy vitát kavart segélycsomagról, hogy Johnson ezzel a saját támogatottságát teszi kockára a pártban. A képviselő szerint a republikánus házelnök ennek ellenére is elkötelezett a kérdésben.

Az amerikai szenátus február 13-án hagyta jóvá a jelentősen átdolgozott amerikai finanszírozási csomagot, amely összesen 95 milliárd dollárnyi segélyt juttatna el a világ számos részébe.

A legnagyobb szeletet ebből Kijev kapná, összesen mintegy 60 milliárd dolláros értékben. A republikánus párton belül azonban nem népszerű a kelet-európai ország támogatásának kérdése, szerintük a csomagról nem egyben kellene dönteni. Olyan területekre is jutna az összegből, amely a képviselőházban jelenleg többséget élvező republikánusok számára is kulcsfontossággal bír. Ilyen például Tajvan, Izrael vagy a határvédelem ügye.

Az bizonyos, hogy amennyiben Johnson szavazásra is bocsátja a csomagot, akkor is nehéz lesz elfogadtatni a javaslatot. Közben

a házelnök helyzete egyre jobban inog, miután a múlt héten Marjorie Taylor Greene képviselő által benyújtott indítványt követően elmozdíthatják tisztségéből.

Ennek a hátterében az áll, hogy Johnson a demokraták támogatására támaszkodik az 1,2 billió dolláros kormányfinanszírozási megállapodás elfogadásához.

Címlapkép forrása: 2024 CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF