Napok óta egyetlen épület körül akcióznak az izraeli katonák - Itt meg mégis mi történik?

Portfolio
Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy hete dolgozik aktívan az Al-Shifa kórház környékén Gázavárosban. Most azt is elmondták, miért - tudósított az ABC.

Az IDF közleménye szerint a háború egyik legjelentősebb hadműveletét hajtották végre a Gáza északi részén található Al-Shifa kórház területén. Az IDF szerint a művelet célja az volt, hogy megszakítsák a "magas rangú Hamász-terroristák" által a kórházban folytatott "terrorista tevékenységeket". A múlt hétfőn megindult akció során több mint 800 személyt tartóztattak le, akik közül körülbelül 480-an Hamász vagy Iszlám Dzsihád tagok voltak. A kihallgatások után azokat, akik nem álltak kapcsolatban militáns csoportokkal, szabadon engedték. Az izraeli tisztviselők szerint a hadművelet alatt több mint 140 Hamász-terroristát öltek meg.

Daniel Hagari ellentengernagy és az IDF szóvivője megjegyezte, hogy az Al-Shifánál zajló művelet még napokig tarthat. Az IDF videókat is közzétett arról, hogy speciális egységeik élelmiszert és vizet szállítanak a kórházban rekedt becslések szerint mintegy 3000 civilnek. A területen tartózkodókat felszólították, hogy hagyják el a veszélyes zónát, mivel jelentések szerint több épületet felrobbantottak a közelben.

A katonai akcióval kapcsolatosan egy izraeli tisztviselő azt nyilatkozta, hogy bár fegyveresek rejtőzködnek a kórházban, az IDF inkább arra ösztönzi őket, hogy adják meg magukat, ahelyett hogy csapatokat küldenének be.

Gázai források úgy vélik, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád számos tagja - beleértve néhány magas rangú vezetőjüket is - az épületbe menekült.

Ezek a források beszámoltak arról is, hogy az ott élő emberek élelem- és vízhiányban szenvednek.

Az izraeli erők állítása szerint nem végeztek célzott támadásokat kórházak ellen. Azonban azt hangoztatták, hogy a Hamász visszaél ezekkel az intézményekkel: alagutakat és parancsnoki központokat alakítottak ki alattuk. A Hamász tagadja a vádakat.

Nemzetközi szervezetek már korábban is figyelmeztettek arra, hogy az Al-Shifa kórház szörnyű állapotban van. Az IDF fegyveresei novemberben egyszer már behatoltak az épületbe, ezzel komoly nemzetközi felháborodást kiváltva.

Címlapkép: az Al-Shifa kórház 2023 novemberében. A címlapkép illusztráció, forrása: Ahmad Salem/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF