A Gázai övezet határáról üzent az ENSZ főtitkára
Globál

A Gázai övezet határáról üzent az ENSZ főtitkára

MTI
Ismételten tűzszünetet szorgalmazott és aggodalmát fejezte ki a palesztin menekültek helyzete miatt Rafahban elmondott beszédében António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szombaton tett látogatást a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelő egyiptomi oldalán.

Guterres a Gázai övezetben öt és fél hónapja dúló, a palesztin területet humanitárius katasztrófába taszító háború során látogatott el a rafahi átkelőhöz, a palesztinoknak szánt segélyek egyik beléptetési pontjára.

A világ nagy részének véleményét visszhangozom, amely eleget látott, és amelynek elege van

- fogalmazott Guterres, hozzáfűzve: "Gázában a palesztinok véget nem érő rémálomba süllyedtek".

A főtitkár ismételten tűzszünetet szorgalmazott, és sajnálkozását fejezte ki "a lerombolt házak, eltűnt családok és a lakosságot fenyegető éhínség miatt". "Semmi sem igazolja a Hamász Izrael ellen intézett október 7-i rettenetes támadásait. De semmi sem igazolja a palesztin nép által elszenvedett kollektív büntetést sem" - jelentette ki. "Most vagy soha, itt az ideje egy azonnali humanitárius tűzszünetnek!" - szögezte le.

Felszólította Izraelt: határozottan kötelezze el magát amellett, hogy megkönnyíti a humanitárius segély bejutását a Gázai övezetbe.

"A ramadán (moszlim böjti hónap) könyörülete jegyében itt az ideje valamennyi izraeli túsz azonnali szabadon engedésének is" - tette hozzá. 

A főtitkár előzőleg a Sínai-félszigeten fekvő el-Arís városába látogatott, ahová a Gázának szánt nemzetközi segélyek nagy részét szállítják. Megtekintett egy ottani kórházat, ahol a Gázai övezetből evakuált sebesült palesztinokkal találkozott.

A látogatás előtti napon az ENSZ Biztonsági Tanácsa Oroszország és Kína vétója miatt nem tudta elfogadni az Egyesült Államok által benyújtott, a Gázai övezetben tűzszünetet szorgalmazó határozattervezetet.

Gáza 2,3 millió lakosának többsége a háború miatt az izraeli hadsereg által jelenleg ostromolt Rafah térségében talált menedéket. Bár az övezet északi részén rosszabbak a körülmények, a civilek helyzete az idő előrehaladtával az egész területen jelentősen romlik.

Mivel a múlt hét elején kezdődött ramadán alatti fegyverszünettel kapcsolatos remények elhalványultak, és a gázai humanitárius helyzet egyre rosszabb, az Egyesült Államok és más országok arra törekednek, hogy tengeri és légi útvonalakat használjanak a segélyszállítmányok eljuttatására.

A humanitárius ügynökségek szerint azonban a szükséges segélymennyiségnek csak mintegy egyötöde érkezett Gázába, ezért mindenképpen fel kell gyorsítani a közúti szállítást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben azt mondta, hogy a gázai lakosságot éhínség fenyegeti. Hozzátette: a humanitárius segélyszállítmányok teljes körű, gyors, biztonságos és akadálytalan eljuttatásának biztosítására van szükség mind szárazföldön, mind a légi és a tengeri folyosókon.

Címlapkép forrása: Ali Moustafa/Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
vörös tenger hajó teherhajó jemen