Bekérették a brazíliai magyar nagykövetet, miután a volt brazil elnök két napot töltött a helyi magyar külképviseleten

Portfolio
A brazil kormány bekérette a brazíliavárosi magyar nagykövetet, miután kiderült, hogy a volt elnök, Jair Bolsonaro a magyar nagykövetségen rejtőzött el azt követően, hogy a rendőrség elvette az útlevelét, és letartóztatta két korábbi segítőjét államcsíny kitervelésének vádjával.

Az esetről először a The New York Times írt, amely megszerezte a brazíliavárosi magyar nagykövetség biztonsági kamerájának felvételeit. Ezek alapján négy nappal azután, hogy február 8-án elvették az útlevelét, illetve letartóztatták két segítőjét, Bolsonaro a magyar nagykövetség előtt jelent meg, arra várva, hogy beengedjék.

A New York Times szerint Bolsonaro két napig tartózkodott a nagykövetségen.

A lap azt írta, a 2022-ben leváltott volt brazil elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való barátságát akarta kihasználni, hogy elmeneküljön a brazil igazságszolgáltatás elől.

Bolsonaro ellen több vádban is nyomoznak Brazíliában. A gyanú szerint állami ajándékként kapott ékszereket akart eladni, meghamisította vakcinaigazolványát, hogy az Egyesült Államokba utazhasson, de a legsúlyosabb vád az, hogy választási veresége után több politikustársával összeesküvést szőtt a hatalom megtartása érdekében.

A New York Times a magyar nagykövetség négy kamerájának felvételeit nézte végig, ezek alapján Bolsonaro február 12-én, hétfő este érkezett meg a magyar nagykövetségre, és február 14-én, szerda délután távozott.

A cikk megjelenése után Bolsonaro a brazil Metrópoles című lapnak elismerte, hogy a magyar nagykövetségen tartózkodott.

Nem fogom tagadni, hogy a nagykövetségen voltam. Van egy, a világ néhány vezetőjéből álló baráti köröm. Ők aggódnak

– nyilatkozta a volt brazil államfő.

Paulo Cunha Bueno, Bolsonaro ügyvédje nyilatkozatában azt állította, a volt elnök azért volt a nagykövetségen, hogy politikáról beszéljen magyar diplomatákkal. Szerinte minden más értelmezés fikció, álhír.

A The Guardian szerint az eset nyilvánosságra kerülését követően

a brazil kormány bekérette a magyar nagykövetet,

hogy adjon magyarázatot a történtekre.

Címlapkép: Jair Bolsonaro volt brazil elnök 2023-ban. Forrás: Ton Molina/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF