Világpiacra dobtak jó pár F-16-ost, Ukrajna egyet sem kap belőlük

Portfolio
Görögország a görög légierő átalakítását tervezi, amely magában foglalja az elavultabb F-16-os és Mirage 2000-es vadászgépek leszerelését és eladását. A görög kormány egyetlen egy gépet sem ajánlott fel Ukrajnának - tudósított az Eurasian Times.

Dendiasz Nikosz, a védelmi minisztérium vezetője, március 25-én jelentette be a görög légierő átalakítását. Ez magában foglalja az említett típusok leszerelését és piacon értékesítését. A védelmi miniszter bejelentése szerint a döntést elsősorban a flotta fenntartásának magas költségei motiválták.

Dendias elmondása szerint a változatos repülőgép-flotta fenntartása gazdaságtalan és túlzott terhet ró az ország védelmi költségvetésére. A racionalizálás jegyében ezért több régi modellt is piacra dobnak, köztük az F-4-eseket, Mirage 2000-eket, különböző generációjú F-16-osokat.

Az eladásra szánt gépek között szerepelnek az 1988 és 1990 között vásárolt F-16C/D modellek is, habár korábban még modernizálását tervezték.

Görögország egyetlen egy gépet sem ad Ukrajna számára, pedig Kijev régóta lobbizik az éppen kiépülő F-16-os flottájának bővítéséért.

Az amerikai külügyminisztérium korábban már jóváhagyta a lopakodó F-35-ös vadászgépek Görögországnak történő eladását. Az ügylet körülbelül 40 ötödik generációs harci repülőgépet és a kapcsolódó felszereléseket tartalmazza.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF