Hírszerzési jelentés: nagy lépésre szánta el magát Oroszország, mozgolódás van a Fekete-tengeri Flotta egyik bázisánál

Portfolio
A brit védelmi minisztérium vasárnap is közzétette szokásos napi hírszerzési jelentését, amelyben most az orosz Fekete-tengeri Flotta védelmi intézkedéseiről számoltak be.

A brit hírszerzés mai jelentésében az alábbi megállapításokat lehet olvasni:

  • A közelmúltban készült képelemzés négy uszályt azonosított a Fekete-tengeri Flotta létesítménye, a Novorosszijszki Tengeri Kikötő bejáratánál. Ezzel a kikötő védelmét igyekeznek megerősíteni az ukrán vezető nélküli tengerészeti eszközök (USV-k) támadásaival szemben.
  • Mivel az ukránok megnövekedett kockázatot jelentenek a szevasztopoli kikötőjükben, a novorosszijszki kikötő most kulcsfontosságú szerepet tölt be a Fekete-tengeri Flotta legértékesebb eszközeinek védelmében.
  • A Fekete-tengeri Flotta korábbi parancsnokát, Viktor Szokolov admirálist leváltották, miután az ukrán USV-k sikereket értek el az orosz célpontok elleni bevetések során, mind a tengeren, mind a kikötőkben. Utódja, Szergej Pincsuk ellentengernagy valószínűleg további megelőző és védelmi intézkedésekkel igyekezett javítani az orosz hajók túlélési esélyeit, többek között a kikötői létesítmények bejárati réseinek szűkítésével.

Ahogyan arról március közepén beszámoltunk: miközben folytatódik a hadihajók átirányítása a krími bázisról Novorosszijszk kikötőjébe, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter személyesen látogatott el Szevasztopolba, ahol elrendelte a gyakorlatok sűrítését, valamint a további védelmi fegyverzet telepítését.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF