Elmarad a jobboldali áttörés az EP-választásokon? – Friss mandátumbecslés érkezett

Portfolio
A Europe Elects közzétette friss előrejelzését a június elején várható európai parlamenti választásokról. Az összesített közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) stabilizálta helyzetét, míg a radikális jobboldali pártok visszaestek.

A legutóbbi, március 4-én közzétett mandátumbecsléshez képest az Európai Néppárt 3 helyet javított, így most 184 helyre számíthat, ami 2021 januárja óta a legjobb eredménye.

A balközép Szocialisták és Demokraták (S&D) pártcsalád viszont 5 helyet rontott, így most 135 széke lehet az Európai Parlamentben.

A liberális, centrista Újítsuk meg Európát (Renew Europe – RE) 5 helyet javított februárhoz képest, és potenciális 87 mandátumával visszavette a harmadik helyet.

Ez a három erő alkotja az Európai Parlament vezető koalícióját, melynek így a júniusi választások után is stabil többsége lehet: 705-ből 406 mandátumra számíthatnak.

A legnagyobb visszaesést a legradikálisabb jobboldali pártcsalád, az Identitás és Demokrácia (ID) szenvedte el, amely 10 helyet rontott, és 82 mandátummal csak a negyedik legnagyobb erő lehet. A csökkenés elsősorban a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülésnek, illetve a német AfD-nek tudható be, amelyek 4, illetve 3 mandátummal kevesebbre számíthatnak, mint februárban.

A másik radikális jobboldali erő, az Európai Konzervatívok és Reformerek 2 helyet veszített egy hónap alatt, most 81 helyre számíthatnak.

A zöldek 52, a radikális baloldaliak 47 mandátumban bizakodhatnak.

Ami a magyarországi helyzetet illeti, a Europe Elects becslései szerint a Fidesz 10, a KDNP 1 mandátumra számíthat. A Demokratikus Koalíciónak (DK) most 4 helyet jeleznek előre (a DK közösen indul az MSZP-vel és a Párbeszéddel), a Mi Hazánknak 2-t. 1-1 helyre számíthat a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Vona Gábor-féle Második Reformkor Párt, a Kétfarkú Kutya Párt, illetve a Momentum.

Címlapkép forrása: EU

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF