Ez szinte a semmiből jött: Amerika keményen nekiment a világ egyik leggazdagabb országának

Portfolio
Katar amerikai nagykövetsége közleményben válaszolt az Egyesült Államok egyik képviselőjének, aki hétfőn gyakorlatilag megfenyegette a gazdag olajmonarchiát.

Steny Hoyer amerikai törvényhozó tegnap úgy fogalmazott, hogy szorgalmazza Washington kapcsolatainak „újraértékelését” az apró olajmonarchiával. A közleményében arra hivatkozott, hogy Katar nem helyez elegendő nyomást a Hamász palesztin iszlamista szervezetre, hogy az a hosszú tárgyalásokat követően belemenjen egy tűzszüneti megállapodás feltételeibe, amely Izrael számára is megfelelő lehet. A képviselő gyakorlatilag fenyegetést küldött Dohának, hogy tegyenek meg minél többet az ügy érdekében, különben máshogy fogja értékelni a két ország kapcsolatát.

A Hamász arra is igyekezett felhasználni közvetítőjét, Katart – amely régóta segíti a terrorszervezet finanszírozását, támogatását és elhelyezését –, hogy nagyobb engedményeket követeljen Izraeltől

– áll Hoyer nyilatkozatában.

Katar egy nappal később hozott nyilvánosságra egy közleményt, amelyben „meglepődésüknek” adnak hangot Hoyer szavaival kapcsolatban. A nagykövetség úgy fogalmazott, hogy osztja a képviselő véleményét, és megérti a csalódottságát a tárgyalások lassú haladásáért, viszont kiemelte, hogy az előrehaladás sebességéért a Hamász és Izrael a felelős. Doha felhívta figyelmét továbbá arra is, hogy nem szerencsés a békéért dolgozó közvetítőket támadni, különösen akkor nem, ha az az ország éppen az Egyesült Államok egyik fontos katonai szövetségese, ahol a szuperhatalom 10 ezer katonáját befogadó bázis üzemel.  

Címlapkép forrása: Lee Corkran/Sygma via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF