Dübörög a Corvin Sétány - "Hihetetlen felértékelődést várunk"

Portfolio
Hogyan alakul Magyarország legnagyobb ingatlanfejlesztése és városrehabilitációs programja, a Corvin Sétány? Mit jelent az angolszász értelemben vett PPP? Mennyi idő alatt értékesítették az első lakóház lakásait? Miért drágábbak a második ütem lakásai? Mekkora beruházást jelent az egész projekt? A KVI döntése után lemondott -e a Corvin Sétány az új kormányzati negyed elhelyezéséről? Többek között ezekről beszélgettünk Dr. Futó Péterrel, a Corvin Sétányt fejlesztő Futureal Holding elnök-tulajdonosával. Interjú.

1 2

"Hihetetlen felértékelődést várunk"
Portfolio.hu: A teljes Corvin Sétány projekt az összesen kb. 500,000 négyzetméternyi fejlesztendő területtel ma jelenleg az ország legnagyobb volumenű ingatlanfejlesztése. Hogyan kezdődött a projekt?



Futó Péter: A Corvin Sétány projektre kiírt pályázatot 4 építőipari vállalat konzorciuma, a Corvin Zrt. nyerte meg, s mi a négy vállalattól 2004-ben vásároltuk meg a részesedésüket és így lett a tulajdonunk a Corvin Zrt.-t, s szereztünk jogot a városrehabilitációs program megvalósítására. A Corvin Sétányt mi nem egy egyszerű városrehabilitációs projektnek tekintjük, hanem egy "várost a városban" szeretnénk létrehozni. A keleti végén irodák, üzletek, utána lakóépületek és a nyugati végén pedig tudományos-kulturális létesítmények. Az egésznek a központjában egy új, 36 méter széles sétány áll, melynek tervezésére egy angol tervezőirodát kértünk fel.

A beruházás kezdete óta rendkívűl szoros kapcsolatban állunk a VIII.kerületi önkormányzattal, a fővárosi önkormányzattal és a Főváros és a VIII. kerület közös cégével, a Rév8 Zrt.-vel. Ez egy angolszász típusú PPP, azaz nem a pénzmozgások miatt tekinthető PPP-nek, hanem valóban nagyon szoros együttműködésben valósítjuk meg a projektet. A Rév8 Zrt. végzi a házlebontásokkal kapcsolatos teendőket, az elköltöztetéseket, stb.

Portfolio.hu: Mekkora beruházást jelent a teljes projekt a területrendezéssel, kiköltözzetésekkel,stb. együtt?

Futó Péter: Az Ön által említett költségek kb. 70 millió eurót tesznek ki, míg a a tulajdonképpeni ingatlanfejlesztés összesen 500 millió eurós beruházást jelent, ezzel egyértelműen a Corvin Sétány Magyarország legnagyobb ingatlanberuházása. A föld fölött összesen kb. 350-400, míg a föld alatt összesen kb. 150 ezer négyzetméternyi ingatlant fogunk megépíteni.

Portfolio.hu: Hogy állnak a Corvin Sétány lakásainak értékesítései?

Futó Péter: Az első ház, a Premier Ház nem közvetlenül a Sétányon helyezkedik el, hanem egy azzal párhuzamos utcában. A 180 lakást 4 hónap alatt értékesítettük, ami véleményünk szerint hihetetlen eredmény a mai magyar piacon, különösen akkor, amikor különböző szakértők véleméynére támaszkodva 20-30%-os visszaesést tapasztalható a lakáspiacon.

A második ház (Fontana Ház) már a Corvin Sétányon fekszik, a 240 lakás értékesítését szeptember közepén kezdtük el, s mostanra átléptük a 100 értékesített házat.

Portfolio.hu: Információink szerint az első ház lakásait 350-400 ezres négyzetméteráron értékesítették. Milyen árszintet érvényesítenek a második (Fontana) ház esetében?

Futó Péter: A második ház kb. 10%-kal magasabb árkategóriába esik, mint az első. Ennek nem az első ütem értékesítése az oka, hanem az, hogy a második háznak jobb az elhelyezkedése. Amikor az árakat kialakítottuk, akkor még nem is tudtunk a Premier Ház sikeréről.

Hihetetlen felértékelődést várunk és a legtöbb lakásvásárló is abban bízik, hogy a lakások értéke rövid távon is másfélszeresére növekedhet. A Corvin Sétány egy olyan hely lesz, mely a többletszolgáltatásokon keresztül a lakások értékét növelő tényező lesz.
1 2

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF