A legkülönlegesebb tetőteraszok Budapesten - Hihetetlen oázisok

Ditróy Gergely
A város a legtöbbünk számára szemmagasságban véget is ér. Bár vannak, akik megpróbálják a 2-3 méternél magasabban lévő értékeket felfedezni, ám a most következő összeállításunk csak nagyon kevesek számára látható perspektívában mutatja be Budapest városmagját. Rejtett belvárosi kincseket kerestünk és találtunk a keresőóriás térképes alkalmazásának segítségével.

Úgy fest végérvényesen megérkezett a jó idő idén is. A nappalok egyre hosszabbak, az éjszakák egyre melegebbek, mi pedig, a közel fél évig tartó tél után, egyre több időt akarunk a levegőn, a napon tölteni, mert az jó. A vidéken élő emberek számára a saját kert, és a kertben eltöltött délutáni, esti, hétvégi órák a mindennapok részét képezik, ám a nagyvárosokban, és elsősorban a belvárosokban csak nagyon keveseknek adatik meg az, hogy a saját kertjükben élvezhessék az időjárás okozta örömöket.

A városban azonban van valami, ami vidéken szinte sehol. Magas házak, és az elég magas házak tetejéről általában gyönyörű kilátás. És még valami, ami a magas házak tetején lakók közül is csak nagyon keveseknek adatik meg, mondhatni csak a pesti "felső pár száznak", az élhető és használható méretű tetőteraszok. Olyan életterek, amik az ingatlan adásvételénél ugyan a négyzetméterbe sokszor bele sem számítanak, mégis árban és megítélésében luxussá teszik a lakást.

Az újkori térképhasználatot gyökeresen átalakító és megreformáló Google Maps segítségével bebarangoltuk a pesti belvárost, és kigyűjtöttük azt a néhány különleges társasházi tetőteret, ahol a tulajdonosok minden bizonnyal az ősz beköszöntéig a lehető legtöbb otthoni szabadidejüket igyekeznek majd eltölteni. A mostani gyűjtést kizárólag (egy-két apró kivételtől eltekintve) a pesti oldalon, a Nagykörúton belüli belvárosra koncentrálva végeztük.

Persze ma már az új építésű lakóparkok, társasházak szinte elképzelhetetlenek a tetőtéri (itthon közkedvelten csak "penthouse"-ként aposztrofált, ennek azonban megvannak az egyéb szakmai követelményei) lakások nélkül, amiket sokszor jóval nagyobb terasszal kínálnak, mint amekkora maga a lakás. Gyűjteményünk azonban ennél izgalmasabb, hiszen az új építésű ingatlanokon túl, több olyan ház tetejét láthatjuk, amik 50 vagy akár 100 éve is állnak már, és nem az újkori, nyugatról érkezett úri hóbort kedvéért alakították ki rajtuk a luxusként árult funkciót.

A képeket, a Google Maps-en barangolva, a lehető legjobb minőségben, a programból kimásolva mentettük le. Nem állítjuk, hogy minden találatunk valóban azt a funkciót tölti be, amit a felvezetőben érzékeltettünk, ám egyszerű nézelődőként ez sejlett fel a látottak alapján. A képeken lévő házak lehetnek lakóházak és irodaházak egyaránt, esetleg egyéb funkciójú ingatlanok is, így egyes tetőterek vélhetően nem magánszemélyekhez tartoznak. Az olykor, a kép méretéhez viszonyítva kisebb teraszokat igyekeztünk minden esetben középre pozícionálni.

Akácfa u. - Dob u.

Arany János u. - Október 6. u.

Astoria

Balaton u. - Balassi Bálint u.

Baross u. - Szentkirályi u.

Corvintető - Kakukktojás 1

Csányi u. - Dob u.

Deák Ferenc u.

Deák tér

Erzsébet tér

Falk Miksa u. - Markó u.

Fehér Hajó u. - Sütő u.

Garibaldi u.

Horánszky u.

Király u. - Asbóth u.

Károly krt. - Király u.

Klauzál u. - Akácfa u.

Kossuth Lajos u. - Szép u.

Markó u. - Balassi Bálint u.

Nádor u. - Mérleg u.

Nagymező utca

Ó utca

Podmaniczky utca

Ráday utca - A következő kakukktojás, mivel ez "csak" egy belsőkert, ám ennek ellenére érdemesnek tartottuk feltenni a listára.

Régi Posta utca

Régi Posta utca_2

Székely Mihály utca

Székely Mihály u. - Király u.

Szerb u. - Veres Pálné u.

Szervita tér

Szondi u. - Jókai u.

Vadász u. - Bank u.

Vitéz u. - Medve u. - Szintén kakukktojás, mivel ez a ház a II. kerületben, Vízivárosban található.

Wesselényi u. - Kazinczy u.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF