Tízezrével épülhetnek az új lakások

Portfolio
Bár a magyarországi lakáspiac fellendülése stabilizálódni látszik, a most következő időszak is mozgalmasnak ígérkezik - tovább növekvő árak és fejlesztési dömping várja a lakásvásárlókat. Május 6-8. között rendezi meg a Portfolio a LAKÁS 2016 kiállítás és vásárt a Millenáris B épületben, az eseményt megelőző sajtótájékoztatón pedig a lakáspiac fontos szereplői ismertették a 2016-os évre vonatkozó várakozásaikat.
Az Otthontérkép elemzése szerint jelentős áremelkedést tapasztalhattunk a piacon, területileg azonban vannak különbségek. Budapesten vagy a nagyobb városokban átlag feletti volt az áremelkedés mértéke, a községekben, különösen Kelet-Magyarországon azonban a fellendülés még meglehetősen csekély mértékű. Országos átlagban még soha nem voltak ilyen drágák a lakások Magyarországon, reálértéken, vagyis a jelenlegi bérekhez viszonyítva ugyanakkor még mindig nem értük el a válság előtti szintet.

Tokodi Gábor, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a legújabb FHB Lakásárindexből is jól látszik, hogy 2015-ben az ország egészét elérte a lakáspiaci fordulat, bár a felívelés sebességében mutatkoznak különbségek. A drágulási verseny első helyén Közép-Magyarország áll, ahol 2015-ben a lakásárak több mint 23 százalékkal mentek fel a 2014-es átlaghoz képest. 2015-ben a legkisebb emelkedést a Nyugat-Dunántúlon regisztrálták, ahol az árak 11,5 százalékkal emelkedtek. 2016 első negyedévében a CSOK hatására még nagyobb fellendülés volt tapasztalható, így év végére a kínálat bővülése várható.

A lakáspiaci felívelést támogatja a lakáshitelezés felfutása is. 2015 harmadik és negyedik negyedévében meghaladta a 100 milliárd forintot a kihelyezett forint alapú lakáshitelek értéke. 2014 azonos időszakához képest a tavalyi év utolsó negyedévében a bővülés 57 százalékos volt, a havi kihelyezett lakáshitelek összege mind a három hónapban meghaladta a 30 milliárd forintot. Az FHB Banknál idén eddig nagyságrendileg 10 000 CSOK érdeklődőt regisztráltak.Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója szerint a világ jegybankjainak tartósan laza monetáris politikája, a rendkívül alacsony, sőt néhol negatív kamatkörnyezet a legtöbb országában jelentős ingatlanár-emelkedést indukált. Magyarországon a gazdasági környezet szintén támogatja a lakásárak növekedését. A jegybanki alapkamat és a hitelkamatok történelmi mélyponton vannak, növekszik a GDP és a reálbérek, bevezették a CSOK-ot és az elmúlt 7 év jelentős elhalasztott kereslete is kezd megjelenni a piacon. Mindezek miatt hosszú évek után érdemi fordulat következett be a magyar ingatlanpiacon, nőttek az árak és a tranzakciószám. A szakértő szerint 2016-ban országosan 10-12 ezer lakás épülhet, de 2017-ben ugyanez akár 20 000 is lehet, 2018-ban pedig elérhetjük a 30 000-es lakásszámot is.

A jelentős új kínálat ellenére a növekvő költségek és a támogató gazdasági környezet miatt 2016-ban csak bizonyos területeken vagy projektek esetén tudunk túlkínálatot és esetleges árcsökkenést elképzelni. Főként az átlag alatti elhelyezkedésű tömegtermékek esetén, leginkább a rozsdaövezetekben elhelyezkedő fejlesztéseknél. Azon területeken ahol szűkös a telekkínálat és emiatt korlátozottabb a verseny tovább nőhetnek az árak. A jövőbe vetett bizalomra utal az is, hogy a Biggeorge Property Zrt. jelenleg 3000 lakás építését készíti elő.

Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője megerősítette, hogy a lakáspiaci fellendülés hátterében a jegybanki alapkamat csökkenése és a befektetői bizalom áll. Kérdés, hogy ez az állapot meddig tart. Rutai a használt lakáspiacon további emelkedést prognosztizál, azonban hozzátette, hogy a fellendülés döntően a nagyobb városokban jellemző, ahol megfelelőek a munkakörülmények.A különböző állami intézkedések az árak további emelkedését okozták az új lakások piacán. A szakértő szerint senkinek nem áll érdekében, hogy a jövőben árcsökkenés legyen ebben a szegmensben. Tarthatónak látja a jelenlegi magas árakat, hiszen az idei 150 000-es és a 2017-ben várható 170 000-es lakáspiaci tranzakciószámhoz képest is csak 20 000 új lakás kerül a piacra. A lakásvásárlóknál a hitelesek aránya nem mozdult el a szokásos 20-21 százalékról, a fennmaradó 80 százalék készpénzes vevő. Az ingatlanközvetítői piac az elmúlt években nagymértékben tisztult és szűkült, ami a lakosság számára is érezhető pozitív változást eredményezett.

Érdekel, hogyan és hol érdemes lakást vásárolni? Idén május 6-8. között újra megrendezésre kerül a Portfolio lakosságnak szóló ingatlanpiaci rendezvénye, a LAKÁS 2016 kiállítás és vásár. Itt a helyed, ha új vagy használt lakást akarsz venni saját vagy befektetési célra, lakást akarsz eladni, lakást bérelnél vagy bérbe adnál, hitel felvételén gondolkozol, felújítanál, modernizálnál, bővítenél, komplett szolgáltatást és teljes körű tájékoztatást szeretnél kapni szakértőktől a lakásvétel vagy eladás menetéről. Az 1100 négyzetméteres vásár 60 kiállítója között természetesen az FHB Bank, a Biggeorge Property és a Duna House is szerepel. A Millenáris B épületében megrendezésre kerülő három napos rendezvényre a belépés ingyenes! Bővebb információ az esemény honlapján érhető el.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF