Novák Katalin megint robbantott - Itt vannak a használt lakásokra is vonatkozó ingyenmilliók

MTI
Januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. A lakásfelújítási támogatás kapcsán elmondta, hogy a családok akkor igényelhetik, ha van legalább egy, 18 év alatti gyermekük.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent. 

Az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. Mivel a csokot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes.

A miniszter arra a kérdésre, hogy mennyi forrást biztosít a kormány erre, azt felelte: a program felülről nyitott, annyi pénzt nyújtanak, amennyire igény lesz. Novák Katalin az otthonfelújítási programot érintő kérdésekkel kapcsolatban elmondta: januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel - ismertette.

Hangsúlyozta: a programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős, mert az képes nagy érdeklődés esetén is a tömeges igények kielégítésére. A cél az, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani - fűzte hozzá. A program a nagy népszerűség miatt munkahelyeket is teremthet, előreláthatóan várni kell majd a jó szakemberekre, de emiatt senki nem esik el a támogatásról - emelte ki a miniszter.

Szintén kérdésre válaszolva tudatta: az otthonteremtési program egy elemmel még biztosan bővül.

Az illetékfizetésről

A szabályok szerint egy lakásvásárlás során az eladó a jövedelemszerzés miatt adót, míg a vásárló a vagyonszerzés után illetéket köteles fizetni. 

Az ingatlanvásárlás illetéke alapesetben a vételár 4 százaléka, 1 milliárd forint felett pedig 2 százalék és maximum 200 millió forint.

Ugyanakkor többféle kedvezmény és mentesség is igénybe vehető, így egyes esetekben az illeték összege még csökkenhet. Novák Katalin mostani bejelentése alapján, az összes CSOK igénylés is rákerül majd a mentesítési listára. 

A vásárló köteles bejelenteni a NAV-nál az adásvételt, az illetékfizetésre pedig az ezt követő hónapokban kerül sor. A 4 százalékos érték azt jelenti, hogy például egy 30 milliós lakás esetében ez 1,2 millió forint, míg egy 50 milliós lakásnál ez 2 millió forint többletteher a vételáron felül. 

Kedvezmények, mentességek

  • Ha valaki úgy vásárol lakást, hogy közben eladta a régit, akkor csökkenthető az illeték fizetési kötelessége, amennyiben az eladást követően 3 éven belül vásárol. Ez esetben csak a két ingatlan vételárbeli különbségének a 4 százalékát kell kifizetni. Ha olcsóbb az újonnan vett lakás, akkor nincs illetékfizetés. Ha tehát valaki a 20 millió forintos lakását eladja és 30 millióért vásárol egy másikat, akkor csak 400 ezer forintot kell fizetnie. 
  • Új lakás esetén is jár illetékkedvezmény, amennyiben a lakás vételára 15 millió forint alatt van, teljesen elengedik az illetéket, ha pedig 15-30 millió forint között, akkor csak a 15 millió forint feletti összeg után kell 4 százalékot fizetni. 
  • A CSOK felvétele esetén, a támogatás mértékével csökkenthető az illetékfizetési alap új lakásoknál. 
  • A 35 év alattiaknak is járhat illetékkedvezmény, de csak abban az esetben, ha első lakásukat veszik meg, és az kevesebb mint 15 millió forint, ekkor 2 százalékra módosul az illeték mértéke. 
  • Teljes mentesség akkor jár, ha családtagtól (szülő, gyermek, idén júliustól testvér is idetartozik) vagy házastárstól veszünk, vagy kapunk ajándékba ingatlant. 

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF