Indulhat a bizniszelés a naperőmű-engedélyekkel Magyarországon

Szabó M. István
Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: az ipari méretű napelemes és szélenergiás beruházásokkal kapcsolatos befektetési lehetőségek változásáról szólt. Arról, hogy mi minden következik egy tízoldalas excel táblázatból, abból az adatbázisból, amit április elején a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) publikált. A témáról Kovács Leventét, az Ernst & Young - Parthenon energetikai elemzőjét kérdeztük.

Április elején a MEKH publikált egy adatbázist, amely végeredményben azt tette láthatóvá, hogy a következő években a napelemes és szélenergiás beruházásokat illetően mi lehet a befektetők számára a jó irány. Legalábbis ezt ígéri egy szakmai gyorselemzés.

Pár év alatt Magyarországon gyakorlatilag a nulláról nőtt ki több mint 6000 megawattnyi napelemes termelőkapacitás, ami azt is jelenti, hogy a hazai áramterhelési csúcsnak olykor már mintegy 80 százalékát is képesek ellátni. Ez a régióban párját ritkítja - hangzott el a podcastben, mert "senki nem rohant úgy előre" mint Magyarország. Ez a tempó is oka annak, hogy most az áramhálózaton gyakorlatilag súlyemelőből kell triatlonistát képezni.

A gyorsjelentés szerint a hálózati helyszűke élénkíti a másodlagos piacot.

Vagyis azt a szegmenst, ahol a már kiosztott engedélyű, de még meg nem épített beruházások adás-vétele megtörténhet. A már kiosztott engedélyek piacának mérete gyakorlatilag azonos a már megépült naperőművi mérettel, és ahogy az energiahivatal április elején publikált adatbázisából kiolvasható, nem csak az vált publikussá, hogy ezek az infrastruktúrák mikor tudnak a legkorábban majd üzembe állni, hanem az, hogy ezek földrajzilag hol vannak, kik a fejlesztők és beruházók, és több mint 120 esetben az is, hogy mekkora költséggel kalkulálnak az erőmű hálózatra csatlakozását illetően.

Leginkább publikálás iránya volt most a fontos Kovács Levente szerint.

Eddig nem volt erre vonatkozóan semmilyen adat, most pedig - kis túlzással - bárki megnézheti, hogy hozzá közel vagy távol milyen méretű, milyen kondíciójú naperőmű projektek zajlanak

- magyarázta a szakember. Az energiahivatali lista negyedéves frissítési kötelezettsége pedig jó kiindulópontot jelenthet majd a befektetni szándékozók számára. Mostantól ehhez képest fogja a lehetőségeit értelmezni a beruházó és az engedélyesek, az energiahivatal pedig azt, hogy e kapacitásokat hogyan tudja a rendszerbe engedni.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Főbb részek:

  • Intro
  • Energiahivatali adatbázis a csatlakozáshoz (0.56)
  • Kevés az adat, de az irány jó (4.45)
  • Miért nem lehet az akadályokat felszámolni? (9.38)
  • A tyúk és a tojás (13.10)
  • Engedik már a szelet is becsusszanni a rendszerbe (15.05)
  • Ki a Don Qujote és ki a Sancho Panza? (19.10)

Címlapkép forrása: Dave and Les Jacobs/Blend Images via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF