HP szendvics bankoknak (x)

Portfolio




A Hewlett-Packard Magyarország Kft. pénzügyi üzletágán belül a pénzügyi területen mûködõ cégek üzleti tanácsadására szakosodott új, banki tapasztalatokkal rendelkezõ konzultánsi csoportot állított fel a közelmúltban, hogy a HP-t mint megoldásszállítót ismertesse meg az ügyfelekkel.

Bár a közép-kelet-európai régióban a HP már a piacvezetõk között szerepel a pénzügyi megoldások területén, Magyarországon ennek az üzletágnak a beindítása csak nemrég kezdõdött. A társaságra korábban jellemzõ termékorientált üzleti szemlélettel szemben a pénzügyi intézetek stratégiájában is egyre inkább az ügyfélorientált megközelítés érvényesül. A HP az új divízió megalakításával alkalmazkodik ehhez a tendenciához, azaz a szolgáltatási részleg megerõsödése összhangban van a cég filozófiájával, amelyben az ügyfelek minél tökéletesebb kiszolgálása a cél. Ehhez széles termékskála és kitûnõen képzett szakembergárda nyújt biztos hátteret. A HP termék- és szolgáltatási portfóliója képes kielégíteni a pénzügyi cégek igényeit az alkalmazások kiválasztásától az alkalmazott IT infrastruktúrán át a teljes megoldás szállításáig.

A társaság a szlogenje szerint képes úgynevezett "faltól falig" szolgáltatást biztosítani ügyfelei részére. Ez azt jelenti, hogy a társaság tevékenysége úgy bõvült az üzleti és technológiai tanácsadással, hogy az ügyfelek igényeinek felmérésétõl egészen az informatikai rendszerek teljes leszállításáig, beüzemeléséig tudják végigkísérni a projekteket.



Szántó Péter
kereskedelmi vezető


Plájás Gábor
vezető tanácsadó


Igényfelméréssel kezdõdik

A társaság konzultációs csapata olyan többéves banki gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezõ tanácsadókkal is rendelkezik, akik kifejezetten a pénzügyi cégek üzleti igényeinek felmérésén, informatikai problémáik megoldásán, rendszereik fejlesztésének támogatásán dolgoznak. Feladatuk, hogy magas szinten lássák át a pénzügyi cégek üzleti folyamatait, összefüggéseit és a különbözõ fejlesztések kihatásait a vállalat életére. Felmérik és meghatározzák a cégek stratégiai üzleti igényeit, és kiválasztják ezekhez a megfelelõ IT megoldásokat. A vállalati menedzsment döntését elõsegítik olyan megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésével, amelyek tartalmazzák többek között a beruházások megtérülésére vonatkozó számításokat is. A HP szakértõgárdája az ügyfelekkel együtt gondolkodva, igényeiket felmérve, velük közösen alakítja ki az üzletviteli stratégiákat és javasolja az informatikai fejlesztéseket.

Nemzetközi és hazai tapasztalatok

A mai kiélezett versenyhelyzet gyors, az üzleti környezetet átfogóan értékelõ, körültekintõ vezetõi döntéseket igényel, amiben kiemelkedõ jelentõségû az üzleti információk birtoklása és felhasználása. E fontos vezetõi célok támogatására sorakoztatja fel a HP fõ fókuszterületeit, az ügyfélkapcsolat-kezelést (CRM), az adattárház-építést (data warehousing) és az új generációs (e-bank, m-bank) megoldásokat. A HP nemzetközi szervezete, tudásbázisa segítségével képes az ügyfeleinél felmerülõ IT problémák optimális megoldására akár saját termékeivel és szolgáltatásaival, akár erõs nemzetközi partnerkapcsolatainak segítségével.

Az említett új generációs megoldások kidolgozására alakult - valamivel több mint két évvel ezelõtt - a Hewlett-Packard Magyarország Kft. pénzügyi üzletága. Ebben a szervezeti egységben banki munkahelyen szerzett szakmai tapasztalattal rendelkezõ szakemberek és informatikusok dolgoznak együtt. Ez adja a szakértõi hátteret ahhoz, hogy az informatikai világcég a számítástechnikai hardver szállításától a banki stratégiai tanácsadásig ("faltól falig") terjedõ megoldások szállítójaként léphessen fel a pénzintézeti szolgáltatási piacon.


Hardvertámogatás

A "faltól falig" megoldás az ún. szendvics modell alapján épül fel. Ennek alján helyezkedik el pongyolán fogalmazva a vas, pontosabban a hardverelemekbõl, komputerekbõl - ezen belül egyebek mellett a különféle (Windows NT-s, unixos) gépekbõl, illetve az egyprocesszorostól a 64 processzoros Superdome-ig terjedõ különbözõ teljesítményû szerverekbõl -, tároló- és hálózati eszközökbõl, szkennerekbõl, nyomtatókból stb. álló technikai infrastruktúra. Érdemes megjegyezni, hogy a Hewlett-Packard e téren kialakult sokoldalúsága jól illeszkedik a banki és biztosítói szféra sajátos igényeihez. A szerverekkel kapcsolatban kiemelésre méltó, hogy legnagyobb teljesítményû gépünk az egyetlen a piacon, amely nem csupán úgynevezett hardverparticipálásra, azaz több géptípus egyidejû mûködésének biztosítására képes, hanem több operációs rendszer (Windows NT, Unix) egyidejû futtatására is. Az alaprendszerhez tartoznak még a biztonsági megoldások, a HP OpenView néven futó hálózatmenedzselõ szoftvere és persze a jó szerviz, a színvonalas technikai támogatás.

Biztonságos rendszerek

Összességé ben, a biztonságot (security), a magas rendelkezésre állási képességet (high availability), a hibatûrést, a különbözõ hardverek és szoftverek egyidejû használatának lehetõségét, a skálázhatóságot (a kicsi, olcsó rendszereknek a feladatok növekedésével párhuzamos bõvíthetõségét) és a hálózatmenedzsmentet is figyelembe véve elmondható, hogy a HP technikai kínálata teljesen keresztplatformos (XP), lehetõvé teszi az eltérõ elemek együttmûködését.

Széles körû alkalmazások

A szendvics második szintjén az alkalmazásszoftverek vannak. Ezek részben a HP saját termékei, részben széles partneri körrel együtt kínált programok. A paletta az új generációs (a HP-nél az e-services keretében futó) internetbanking-megoldáso któl, valamint a belsõ használatú és az ügyfelek felé is nyitott portáloktól az adattárházakon (data warehouse) és a CRM-en (Customer Relationship Management) keresztül az alkalmazásintegrációig (EAI - Enterprise Application Integration) és a hagyományos pénzügyi (számlavezetési, fizetéskezelõ) rendszerekig magában foglalja a teljes pénzügyi informatikai területet.

Igényfelméréstõl a beüzemelésig

A HP mint informatikai szolgáltató az említett szendvics modell csúcsán üzleti tanácsadóként is megjelenik a piacon. A HP felismerte, hogy a gyorsan változó technológiai és üzleti környezetben felértékelõdik a konzultáció, a tanácsadás szerepe. A teljes megoldás kidolgozása a HP-nél magában foglalja a fõvállalkozói projektvezetést, a bevezetési folyamat minõségbiztosítását (részben ISO szerint, részben a cég saját minõség-ellenõrzõ rendszere szerint) és a pénzügyi kockázat kezelését is.

(X)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF