A CFA program és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete (HSIP) (x)

Portfolio


A Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesületét (HSIP) 2000. augusztusában az Okleveles Pénzügyi Elemzői (Chartered Financial Analyst CFA) programban résztvevő szakemberek alapították, a magyar befektetési szakma fejlődéséhez való hozzájárulás szándékával. A Befektetés-Kezelők és Elemzők Szövetsége (AIMR) vezetősége 2000. szeptember 14-én a HSIP-t 97-ik tagszervezeteként ismerte el.

"A Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesületének küldetése: a hazai befektetési szakma képviselete, valamint etikai és szakmai színvonalának emelése, mely célokat fórum és továbbképzés biztosítása, a szabályozási környezet fejlesztése és a CFA oklevél elismertetése révén kívánja elérni."

A BEFEKTETÉS- KEZELŐK ÉS ELEMZŐK SZÖVETSÉGE (AIMR)



Az AIMR egy globális non-profit szervezet, melynek 2001. augusztusában 100-nál több országban több mint 50.000 befektetési szakértő és oktató volt tagja. Az AIMR küldetése, hogy hozzájáruljon a befektetési társadalom etikai és szakmai színvonalának fejlődéséhez. Az AIMR vezető szerepet tölt be a befektetési szakmában oktatási programja, érdekképviseleti tevékenysége és Etikai Kódexének betartása révén. Az AIMR 1963 óta felügyeli a CFA programot.

A CFA PROGRAM



A CFA oklevelet a befektetői társadalom az üzleti etika és a legmagasabb szakmai színvonal szimbólumaként értékeli. 2001. októberéig világszerte 42,000 ember szerezte meg a CFA oklevelet, az alábbi szigorú elvárásoknak megfelelve:
- Szakmai tapasztalat: a CFA diplomásoknak legalább három éves befektetési szakmai tapasztalatuk van.
- Szakképzés: a CFA végzettek három év alatt három egymásra épülő vizsgát teljesítettek, és az AIMR folyamatos továbbképzési programja befektetési tudásuk állandó frissen tartására ösztönzi őket.
- Etikai és Szakmai Normák: A CFA oklevelesek követik az AIMR Etikai Kódexét és Szakmai Viselkedési Normáit, amelyik betartását évente aláírásukkal is megerősítik.

A CFA program három szintre tagolódik. Az egyes szinteket éves vizsga zárja le minden júniusban. A CFA vizsgák az etika, számvitel, statisztikai elemzés, közgazdaságtan, kötvényelemzés, részvényelemzés és portfoliókezelés tárgyakat ölelik fel. A vizsgák magas követelményeket támasztanak a jelöltekkel szemben. A három, egyenként hat órás vizsgára a sikeres felkészülés átlagosan mintegy 250 órás intenzív tanulást feltételez. 1963 óta az átlagos vizsgaküszöb szintenként 60-70% között alakult.

A HSIP TAGSÁG ELŐNYEI

Az Egyesület két tagsági kategóriát hozott létre: a rendes és a támogató tagságot. Rendes tagság - akik egyben az AIMR tagjai is - a HSIP elnökségébe választhatók és szavazhatnak az elnökségi jelöltekre. Azok a tagok, akik a CFA program elején járnak és még kezdők a befektetési szakmában, gyakran választják a Támogató tagság kategóriát. A támogató tagok nem választhatók és nem szavazhatnak az elnökségi jelöltekre, viszont részt vehetnek a HSIP bizottságaiban és vezethetik is azokat.

A HSIP rendes és támogató tagjai számára egységesen az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:
Oktatás: CFA vizsga-felkészítő oktatást szervezünk, valamint támogatjuk független CFA felkészítők tanfolyamait.
Ösztöndíjak: Az AMIR, a HSIP és független alapítványok által létrehozott ösztöndíjakkal támogatjuk Egyesületünk CFA jelöltjeit. Egyes ösztöndíjak nappali tagozatos diákok és egyetemi oktatók számára is elérhetők.
Könyvtár: Könyvtárunk felkészítő könyvek és befektetési témakörű publikációk kölcsönzésével járul hozzá a CFA program és továbbképzés költségeinek csökkentéséhez.
HSIP Hírnök: Hírlevelünk bemutatja Egyesületünk és a magyar befektetési szakma egyes fontos eseményeit és egyéniségeit.
Állásbörze: Szolgáltatásunk segíti tagságunk és a munkaadók könnyebb egymásra találását.
Kapcsolattartás: Rendszeres fórumot biztosítunk a befektetési szakma vezető egyéniségeivel való találkozáshoz.

A Tagság további előnyeiről a HSIP honlapjáról (www.hsip.hu) vagy az info@hsip.hu e-mail címen kaphat tájékoztatást. A honlapon megtalálhatók a HSIP jelentkezési formanyomtatványai is.

SZAKMAI PROGRAMOK

Az Egyesület a küldetésében megfogalmazott céljait többek között a tagság számára szervezett szakmai programok szervezésével kívánja elérni. Havi előadások, valamint alkalmankénti informális találkozók lehetőséget nyújtanak a szakmai kapcsolattartásra és befektetési témák megvitatására. Ezen kívül a HSIP fórumot biztosít befektetési szakértőinknek, hogy társadalmi munkában hozzájáruljanak a magyar befektetési szakmai fejlődéshez. Az Egyesület kettős, szakmai- és kapcsolatépítő szerepét az alábbi programok tükrözik:
Egyesületi találkozókat havi rendszerességgel rendezünk, ezen előadássorozatunk elsősorban a szakmai továbbképzésben kíván tagjaink számára segítséget nyújtani. A meghívott előadók befektetési szakemberek, akik általában szakterületük érdekességeiről beszélnek.
Alkalmanként konferenciákat és szemináriumokat is szervezünk hazai és nemzetközi befektetési szakemberek számára. Ezek az események lehetővé teszik egy-egy aktuális befektetési téma mélyebb tárgyalását.
A HSIP karácsonyi vacsoráján nem csak az ünneplésre nyílik alkalom, hanem az elmúlt év eredményeinek közös értékelésére is.

ETIKAI KÓDEX ÉS SZAKMAI VISELKEDÉSI NORMÁK

A HSIP célja, hogy az AMIR szigorú etikai normáit megismertesse a magyar befektetési szakma és piac szereplőivel. Ezt a célt aktuális etikai és szakmai kérdések megfogalmazásával és tudatosításával kívánjuk elérni. Véleményünk szerint a tisztességes és hatékony tőkepiac elsősorban jól működő piaci önszabályozáson keresztül valósítható meg. Ennek megfelelően a HSIP tagjai vállalják, hogy a tisztességes üzleti kultúra normáit képviselik és gyakorolják, valamint törekednek ezeket a magyar társadalommal is elfogadtatni.

BEFEKTETÉSEK TELJESÍTMÉNYMÉRÉSÉNEK GLOBÁLIS SZOKVÁNYAI

A Befektetések teljesítménymérésének globális szokványait (GIPS) az AMIR hozta létre és tartja karban. A szokványok a befektetések teljesítményének helyes számítására olyan ajánlásokat tartalmaznak, melyek biztosítják a teljes átláthatóságot és összehasonlíthatóságot. Az ajánlásoknak megfelelően készített befektetés-teljesítmény pontos és konzisztens adatokat biztosít jelentésekhez, nyilvántartásokhoz, értékesítéshez, prezentációkhoz és így elősegíti a befektetéskezelők közötti tisztességes verseny kialakulását és fenntartását a globális befektetési piacokon.

A HSIP aktívan közreműködött a GIPS hivatalos magyar fordításának elkészítésében, valamint részt vesz a GIPS a magyar befektetési gyakorlatba történő bevezetésében.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF