Segítenek - segíteni (x)

Portfolio
Ki ne ismerné a kínos pillanatot :az 'adjak vagy ne adjak' gyötrő kérdését? Naponta kell döntenünk: néhány forintért nyújtja kezét a hajléktalan, képeslapokkal hivatkoznak árva gyerekekre, vagy éppen egy aprópénzzel teli gyűjtőurnára téved a tekintetünk… Ha nem adunk, többnyire a lelkiismeretünk lázad és ha az utcán, a gyerekek iskolájában, vagy éppen egy újságban számunkra szimpatikus gondolatokkal szólítanak meg: szinte választás nélkül ítélkezünk adónk egy százalékáról. Azután eltelik néhány hónap és kiderül - az összegyűjtött pénz nem az ígért helyre került. Az akciót rosszul szervezték meg, a gépezetben elakadt a pénz, stb. Ismét itt a kérdés: adjak vagy ne adjak és főként kinek adjak?

A jó döntéshez ad segítséget az a szervezet, amely 11. éve Magyarországon is szakszerűen felépített hálózatával, országos pályázataival kínál megbízható alternatívát. Az alapítvány neve: United Way vagyis 'Egyesült utak'. A gyökerek az Egyesült Államokba nyúlnak vissza, ahol 1887-ben 4 egyház összefogásából született az alapötlet: "segítsünk segíteni"! Az amerikai mintára ma már a világ 45 országában működnek United Way szervezetek, a közös cél pedig: minél hatékonyabban, minél átláthatóbban és a leginkább rászorulóknak juttatni az összegyűjtött adományokat.

A magyar szervezet neve: Erőforrás Alapítvány - United Way Magyarország. Nem véletlenül, hiszen azt az 'erőforrást' kívánja megteremteni, amelyből a legkülönbözőbb civil egyesületek, alapítványok munkáját támogathatják. Az alap: profizmussal gyűjteni, szakszerűen elosztani és ellenőrizhetővé tenni, kik hogyan használják fel az eljuttatott segítséget. A profi gyűjtés a szervezet dolga: önkéntesek százai adnak havi rendszerességgel fizetésükből egy szinte jelképes összeget, de a sok kicsi – sokra megy elve itt is érvényesül. Az elosztás országos pályáztatással történik, ezt viszont egy alapos szükségletfelmérés előzi meg. Nem kell hozzá sok fantázia: oktatás, egészségügy, szociális ellátás - kihagyhatatlan területek, amelyek United Way támogatására is számíthatnak. Azt is ellenőrzik azonban, hogy a pályázatot nyert szervezetek megfelelően használják-e fel az elnyert összeget. Az utolsó, de nem elhanyagolható lépés az elszámolás: a United Way minden évben pontosan tájékoztatja az adományozókat és a közvéleményt arról, hogy mi minden valósult meg az összegyűjtött adományokból. Néhány számadat: 2002 májusában az Erőforrás Alapítvány kuratóriuma 25 millió forinttal 49 civil programot támogatott. A nyilvánosan meghirdetett országos pályázat anyagait tavaly is független, önkéntes szakértők bírálták el. Mitöbb az ifjúsági közösségeket érintő programokból 16-26 év közötti fiatalok választották ki a nyertes pályázatokat.
Ami új: a United Way vállalatoknál, cégeknél is lehetővé teszi a közös gyűjtést, sőt sokszor csoportosan szervezett önkéntes munkával segíti a támogatott egyesületeket. Magyarázni sem kell, miért hasznos például, hogy a Budapest Bank Rt. 80 dolgozója kifestette egy értelmi sérült fiatalokat oktató iskola folyosóját. Az akcióval nem csak a Prizma Általános Iskola diákjai jártak jól, de a bank "hétvégi munkatársai" is közösséggé váltak… A budapesti Down Alapítvány Átmeneti Otthonának igazgatója, Dely Géza egy ilyen United Way nap után így fogalmazott: "Csodálatos volt megtapasztalni a kalákában végzett munka csodáját. Az ideérkező 30 önkéntes rövid idő alatt több hatalmas és számunkra szinte reménytelennek tűnő feladatot végzett el. De talán még az anyagi értéknél is többet jelentett a hozzáállás, az oldott és elfogadó hangulat. Ahogyan együtt dolgoztunk mindannyian: a cég dolgozói, a United Way munkatársai, az otthon dolgozói és a fogyatékos lakók. Ez valóban integráció volt."
A United Way az Egyesült Államokban több mint 100 éves tisztességes tevékenységével megbecsülést vívott ki magának. Az itt dolgozó amerikai diplomaták, üzletemberek számára már biztos védjegy. Jó lenne, ha a kicsit idegen hangzású név Magyarországon is ismerősen csengne. Jó lenne, ha egyre többen társítanák a hatékony, átlátható segítséggel, amelyre nemcsak azoknak van szükségük, akik kapnak, hanem azoknak is, akik adnak.

Ha szeretne közelebbről megismerkedni az Erőforrás Alapítvány - United Way Magyarország tevékenységével, hívja a 236-0736-os telefonszámot, vagy látogasson el honlapjukra ( www.unitedway.hu).
Amennyiben adójának 1%-val a leginkább rászorulókat szeretné támogatni, kérjük, rendelkezzen az Erőforrás Alapítvány - United Way Magyarország javára.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF