Fujifilm: a modern kor fotósának (x)

Portfolio

1 2



A Fujifilm FinePix S602 Zoom digitális fényképezőgépe tökéletes megoldás azoknak az amatőr és profi fotósoknak, akik egy all-in-one, azaz "minden-egyben" gépet keresnek, hiszen ez a fényképező egy kompromisszumoktól mentes, kiváló minőségű eszköz a digitális fényképezéshez. A FinePix S602 Zoom új mércét állít a félprofesszionális digitális fényképezőgépek kategórájában.
Használat közben.
A portfolio.hu szerkesztősége az elmúlt másfél hónap során nem csak a sajtótájékoztatókon, hanem hétvégi kalandtúrákon is tesztelte a FinePix S602 Zoom digitális fényképezőgépet. Minket meggyőzött a Fujifilm terméke.

A fényképezőgép a nagy tudást, a modern funkciókat ötvözi a Fujifilm, 3. generációs Super CCD technológiájával, melynek köszönhetően a gép a rugalmas állíthatóság, a remek és könnyű kezelhetőség, valamint a kiemelkedő képminőség lenyűgöző kombinációját nyújtja használójának.

Már a fényképező kicsomagolása után feltűnik az ergonómikusan kialakított külső, s főként a megnövelt markolat, mely nem csak a valódi fotózás élményét nyújtja, hanem egyfajta stabilitást, biztonságot is kölcsönöz az exponálás előtt. A markolat műbőrhöz hasonló mintázatú műanyag borítása még nedves kéz esetén is biztos fogást nyújt a mintegy 600 grammos gépnek. A jó fogásnak és a kiválóan elhelyezett kezelőszervek hatására a digitális gép azonnal kézreálló - függetlenül attól, hogy valaki éppen mekkora tenyérrel rendelkezik.

Amint jobban végigtekintettünk a készüléken, szembetűnt, hogy korábbi tapasztalatainkkal ellentétben a FinePix S602 Zoom dual kártya foglalattal rendelkezik, azaz mind a SmartMedia, mind pedig a CompactFlash kártyákat el tudjuk benne helyezni. Ez nekünk éppen kapóra jött, mivel a géphez kapott SmartMedia mellett volt szerkesztőségünknek egy CompactFlash kártyája is, így nem kellett a memória kapacitásra figyelnünk azon a hosszú hétvégén, melyet Szlovénia vadvizein (és sípályáin) töltöttünk...



A fényképezőgép használata során, főként a sajtótájékoztatókon feltűnt, hogy korábbi tapasztalatainktól eltérően a szerkezet minimális gépzajjal rendelkezik. Igen hasznos tulajdonsága a 602-nek az is, hogy a beépített felugró vaku mellett a gép tetejére épített vakupapucs lehetővé teszi külső vakuk szinkronizálását is. Újdonság volt számunkra az, hogy a kitolt objektív pozíciója az zoom használatakor már nem változik, kizárólag a belső lencsetagok mozognak.

Az egyik legérdekesebb felfedezés a FinePix S602 Zoom szuper makró üzemmódjának a kipróbálása volt, ami lehetővé teszi, hogy az adott témát akár 1 cm-es távolságból is fotózhassuk. Ebben az üzemmódban a képen ilyenkor egy 2*3 cm-es rész látszik mindössze.

Igen hasznos tulajdonsága még az eszköznek, hogy kellően alacsony fogyasztású annak ellenére, hogy az átlagosnál nagyobb LDC monitorral rendelkezik. Az elemek élettartamát tovább növelhetjük azáltal, hogy a felvételeket nem az LCD monitoron, hanem a keresőn keresztül nézzük vissza. Ennek beállításához mindössze egyetlen gombnyomásra van szükségünk. Lehetőség van azonban energiatakarékos üzemmód beállítására is, melynek hatására a gép 2, vagy pedig 5 perc múlva automatikusan kikapcsol.



A fotószolgáltatások egész sorát kínálja a 602s. Lehetőség van sorozatfelvétel készítésére is, melyben választhatunk normál felvétel, első 5 kép, automatikus expozíció sorozat, utolsó 5 kép és hosszú idejű módok között. Természetesen mozgóképeket is rögzíthetünk a készülékkel, sőt, a gépet még webkameraként is üzemeltethetjük, ha rendelkezünk PC kapcsolattal.

A fényképek és videók számítógépre való áttöltéséhez USB csatlakozó nyújt segítséget, így az átvitel pillanatok alatt elvégezhető. A fényképek szerkesztésére azonban nem csak a PC-n, hanem már a fényképezőgépben lehetőség nyílik, ha belenagyítunk egy képbe, a kijelző alján megjelenik az "OK Trimming" felirat, mely a kép ekkora kivágását majd elmentését jelenti.
1 2

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF