Égető kérdések a Bankszektorban (x)

Portfolio




A bankok szerepe az Európai Uniós csatlakozásban és a bankszektor legaktuálisabb kihívásai




Az EU-ba való belépés a csatlakozó országok gazdasága számára komoly kihívást jelent, nem kivétel ez alól a bankszektor sem.

A 2003. november 25-27-én, az IIR Magyarország szervezésében megrendezésre kerülő Bankszektor 2003 Szakkonferencia bemutatja a szektor helyzetét, lehetőségeit és kihívásait a csatlakozás előestéjén.


  • Csak magyar félelmek, vagy regionális probléma?

  • Csak nekünk kihívás, vagy a környező országoknak is?

  • Mit tanulhatunk egy másik csatlakozó országtól?


Dr. Pavel Mertlík, a Cseh Köztársaság egykori miniszterelnök-helyettese és pénzügyminisztere előadásában bemutatja, hogyan áll a cseh bankszektor az EU-csatlakozás előestéjén, mennyire felkészültek az ottani bankok, milyen lehetőséget nyújt számukra az uniós tagság.

Lehetőségek és kilátások Magyarország számára

Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének előadásán olyan kérdésekre kapunk választ, mint: Mennyire versenyképes a hazai bankszektor az EU piacán? Milyen elengedhetetlen lépések szükségesek az versenyben maradáshoz? Mik a kilátások, változások, prognózisok - a pénzügyi közvetítő rendszer átalakulásának főbb irányai? Melyek a legfontosabb szabályozási változások? Melyek a fióknyitás lehetőségei és veszélyei?

Egy fórum, ahol a hazai nagy kereskedelmi bankok (CIB, MKB, OTP, Raiffeisen) vezető szakemberei adnak választ a szektort érintő legfontosabb kérdésekre.
Dr. Farkas Ádám, a CIB Bank Rt. vezérigazgatója olyan, a szektort érintő stratégiai kérdésekkel foglalkozik előadásában, mint a banki leányvállalatok sorsa a csatlakozás után, mi lesz a privatizáció vége, lesz-e további koncentráció, vagy hány szereplőt bír el a magyar piac.

Horváth Krisztina, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese a vállalati üzletágban rejlő potenciált, fejlesztési lehetőségeket és kockázatokat mutatja be.

Dr. Hegedüs Éva, az OTP Bank Rt. Lakossági Igazgatóság ügyvezető igazgatója, előadásából megtudhatjuk, van-e jövőjük az univerzális bankoknak, milyen fejlettségi szinten áll a lakossági szektor, mit várhatnak a bankok ettől a szektortól, mikorra éri el a megfelelő bankosodottsági fokot, megtakarítási szerkezetet a hazai piac, illetve mit érez meg a szektor a lakástámogatási rendszer változásából.

Aczél Gábor, az MKB Rt. Privát Bankári Szakterület igazgatója, az univerzális fiókmodellek, az alternatív értékesítési csatornák, valamint az elektronikus bankolás vs. face-to-face kiszolgálás jövőjét mutatja be Magyarországon.


A hazai bankok szerepe a pályázati rendszerekben

Dr. Szegedi Gyula, az MFB Rt. Támogatásközvetítési Igazgatóságának igazgatója, előadásából megtudhatjuk, az EU-csatlakozással összefüggő pályázati lehetőségek kihasználása érdekében milyen új elvárásokkal kell megküzdenie a szektornak, mennyire érett Magyarország a pályázásra, milyen lehetőségei vannak, milyen szerepe lesz a magyar bankoknak a pályázati rendszerben és milyen szektorok lehetnek esélyesek a pályázásra.


Az erősödő verseny növeli a kockázatot!

Zsámboki Balázs, az MNB Szabályozáspolitikai Önálló Osztály főosztályvezetője bemutatja, mit jelent az új Bázeli Tőkeegyezmény (Bázel II.) Magyarország számára, milyen követelményeknek kell megfelelni 2006-ig. Az előadás során választ kaphatunk a Tőkeegyezményt érintő olyan legfontosabb kérdésekre, mint:
Milyen magyar érdekeket tolmácsolt a jegybank a Bázeli Bizottság felé? Megfelelő-e a magyar jogszabályi környezet? Mennyire lehet független a hazai bank kockázatkezelése az anyacégétől? Milyen változások várhatók a tőkeallokációban? Milyen bővülő feladatkor nehezedik a felsővezetőkre és a belső ellenőrökre?





Az IIR minden ősszel megrendezett bankszektor-konferenciáján várhatóan idén is összegyűlik a hazai pénzügyi szféra felsővezetése, hogy éljen az együttgondolkodás, az eddig összegyűlt tapasztalatok közreadása, valamint a csatlakozással kapcsolatos várakozások és félelmek megvitatására kínálkozó lehetőséggel.

A rendezvény részletes programja, előadói, valamint regisztrációs lehetőség található a www.iir-hungary.hu oldalon, avagy az IIR Magyarország 1/459-7300-s telefonszámán.

(X)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF