Mire figyeljünk a külföldön megfizetett áfa visszaigényléseknél? (x)

Portfolio
A magyar adóalanyokat adóvisszaigénylési jog illeti meg az EU más tagállamában megfizetett hozzáadottérték-adó után. A 2012. adóévre vonatkozó visszaigénylés alapjául szolgáló nyomtatványok benyújtási határideje 2013. szeptember 30. Sajnos az eljárás során az adminisztratív hibák akár a tényleges visszaigénylést is megakadályozhatják, és súlyos költségeket okozhat a vállalkozásoknak. A következő rövid összefoglaló a visszaigénylési folyamatokban rejlő hibalehetőségekre is igyekszik rávilágítani.
A magyar adóalanyok az EU más tagállamában felszámított visszatérítendő hozzáadottérték-adó iránti kérelmét a visszatérítési időszakot követő naptári év szeptember 30-ig a magyar adóhatósághoz elektronikus úton megküldött kérelmen (ELEKAFA nyomtatvány) terjeszthetik elő. Svájc és Liechtenstein esetében is működik a visszaigénylés; a visszatérítések iránti kérelmeket azonban nem a magyar, hanem közvetlenül az érintett külföldi adóhatósághoz kell benyújtani. A kérelem egyszerre egy tagállamból történő visszaigénylésre szolgál (azaz több országot érintő tranzakciók esetében az adminisztráció multiplikálódásával kell számolni). A határidő jogvesztő, tehát a határidőn túl beérkezett kérelmeket az adóhatóság automatikus elutasítja.

A visszatérítési időszak nem haladhatja meg az egy naptári évet, és nem lehet kevesebb három naptári hónapnál. A három hónapnál rövidebb időszakra vonatkozó visszatérítési kérelem abban az esetben lehetséges, ha az időszak egy naptári év fennmaradó része. A minimális visszaigényelhető adó összeg az Irányelv értelmezésében nem lehet kevesebb 400 EUR-nál vagy az adott tagállam nemzeti pénznemében kifejezett, ezzel egyenértékű összegnél.

A visszatérítési jog gyakorlásának szigorú feltétele, hogy a benyújtott kérelem a kötelezően előírt adatokat hiánytalanul tartalmazza. A hiánytalanul kitöltött, minden törvényi előírásnak megfelelő kérelmet az adóhatóság továbbítja a visszatérítés helye szerinti tagállamban illetékes adóhatóság részére. A kérelem érdemi vizsgálata, elbírálása az adott tagállam hatáskörébe tartozik. Bármilyen kisebb adattartalmi hiba azzal a következménnyel járhat, hogy a kérelem nem kerül továbbításra. Ha tartalmi hiba mellett is továbbítja az adóalanyok letelepedése szerinti adóhatóság a kérelmet, előfordulhat, hogy a kérelem végső elbírálását végző adóhatóság elutasítja a kérelmet arra hivatkozva, hogy azt nem továbbíthatta volna az adóalanyok letelepedése szerinti adóhatóság.

A kérelem beérkezését követően kiegészítő adatkérés nélkül négy hónap áll rendelkezésre a kérelem elfogadására vagy elutasítására. Amennyiben az adott szervnek döntésének meghozatalához további információra van szüksége, ezen időtartam nyolc hónap is lehet. Amennyiben a kérelem elfogadásra került, a jóváhagyott összeget az illetékes hatóság tíz munkanapon belül téríti vissza.

Fontos kiemelnünk, hogy csak a hiánytalanul kitöltött kérelmek kerülnek elfogadásra. Minden egyes, az adóhatósághoz beérkezett kérelem egyedi eset. A visszatérítési folyamat változatos kérésekkel, szigorú tartalmi feltételekkel, és nyelvi korlátokkal rendelkezik. Az adott hatóság nem feltétlenül a kérelmező által "kezdeményezett" nyelven folytatja a visszatérítési folyamat kommunikációját. A közelgő határidőre és a szigorú adattartalomra tekintettel javasoljuk a visszatérítéshez szükséges kérelmek mielőbbi benyújtását.


Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF