Kikerült a hatalmas amerikai fegyverkezési terv: így vennék fel a harcot Oroszországgal és Kínával
Globál

Kikerült a hatalmas amerikai fegyverkezési terv: így vennék fel a harcot Oroszországgal és Kínával

Portfolio
Részletes tervvel állt elő egy befolyásos republikánus szenátor, a törvényhozás felsőházi fegyveres testületének szenior tagja arról, hogy szerinte a GDP 5%-ára kellene emelni az Egyesült Államok védelmi kiadásait, a jelenlegi 3%-ról. Roger Wicker szenátor azt is részletezte, szerinte pontosan milyen képességek fejlesztésére lenne szükség.

Wicker úgy látja: Irán, Kína, Észak-Korea és Oroszország agresszor országok, melyek komoly fenyegetést jelentenek az Egyesült Államokra és szövetségeseire nézve, ezért a jelenlegi védelmi büdzsé elégtelen ahhoz, hogy Amerika megfelelő elrettentő erővel reagáljon a fenyegetésekre.

A szenátusi védelmi testület legbefolyásosabb republikánus tagja

a jelenlegi 3%-os GDP-arányos védelmi költségvetést 5%-ra növelné, ezzel a 2025-ös pénzügyi évben több mint 1000 milliárd dollárt költene el az ország haderejére.

A politikus úgy látja, annak, hogy Amerika ütőképes haderővel rendelkezzen, a hadiipar a kulcsa, ezért elsősorban a védelmi ipari szektorba való tőkebefektetések támogatását tűzi ki célul.

A tervezet lényege a következő:

  • 5 év alatt 20 milliárd dollárt kell befektetni a katonai tengerészeti képességet támogató iparágakba, főleg felszíni hajók fejlesztése céljából. Wicker úgy látja, szükség van egy ötödik nukleáris képességgel bíró katonai hajógyár és javítóüzem létrehozására. A haditengerészet célja, hogy a flotta 355 hadihajóból álljon 2035-re, Wicker szerint ez meg is haladható az említett tőkebefektetéssel.
  • A légierő 1000 gépet tervez kivonni hadrendből a következő öt évben, ebből 400 vadászgép, vadászbombázó. Wicker szerint nem csupán arra fontos figyelni, hogy az amerikai légierő műveleti képessége ne csökkenjen, de a jelenlegi fenyegetések mellett a légierő növelésére van szükség. A szenátor a jelenlegi beszerzési tervek fenntartása mellett még 340 vadászgépet és 100 helyett 200 B-21 Spirit bombázót vásárolna. Emellett 7-10 milliárd dollárt fektetne be a lőszergyártó vállalatokba is.
B-21 Spirit
B-21 Spirit lopakodó bombázó tesztrepülésen. Fotó: Clemens Vasters from Viersen, Germany, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
  • A szenátor szerint a nukleáris elrettentő erő növelésére van szükség. A politikus több Columbia-osztályú nukleáris tengeralattjáró építését, a B-52-es bombázók nukleáris csapásmérő képességének visszaállítását, illetve a NATO-hoz hasonló atomfegyver-megosztási megállapodást szeretne Japánnal, Dél-Koreával és Ausztráliával. Emellett szerinte az amerikai nukleárisrobbanófej-arzenál növelésére is szükség van.
columbia
Columbia-osztályú tengeralattjáró digitális képe. Fotó: U.S. Navy illustration/released, Public domain, via Wikimedia Commons
  • Wicker kifejezetten megerősíteni az Egyesült Államok távol-keleti és csendes-óceáni jelenlétét. Létrehozna egy külön védelmi rendszert az Amerikához tartozó Guam számára, fejlesztene egy alapot a térség helyreállítására, ha „katasztrófa” (háború) történik, illetve létrehozna egy különleges amerikai fegyverkészletet Tajvanon (ahhoz hasonlóan, ahogy Izrael területén is működik ilyen).

Szinte kizárt, hogy Wicker terveit egy az egyben átemeli a Fehér Ház, azonban arra abszolút van reális esély, hogy lesznek benne olyan elemek, melyeket megfontolásra érdemesnek tekint majd az amerikai kormány.

Különösen így lehet, ha novemberben Donald Trumpot választják az Egyesült Államok elnökének.

Roger Wicker az Amerikai Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb republikánus politikusa: 2007 óta ül a szenátusban, Mississippi államot képviseli. 1994-ben került először a Kongresszusba, ekkor még "csak" a képviselőházba. Több szenátusi döntéshozói testületben is szerepelt korábban, jelenleg a fegyveres szolgálatért felelős testület szenior tagja.

Címlapkép forrása: Yauhen Yerchak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrajna kilőtt páncélos, frontvonal