Az EFFAS vezetősége Budapesten ülésezett (x)

Portfolio
Az Európai Befektetés-elemzők Egyesületének Nemzetközi Szövetsége (European Federation of Financial Analysts Societies, EFFAS) március 14-én, Budapesten tartotta az ülését, ahol is a szervezet vezetői többek között a jövő évi stratégiát vitatták meg. Az eseménynek a Nemzetközi Bankárképző Központ adott otthont, egybekötve egy már végzett és jelenlegi CEFA/CIIA hallgatóknak szervezett Alumni rendezvénnyel.
Az Európai Befektetés-elemzők Egyesületének Nemzetközi Szövetsége, vagy ismertebb nevén az EFFAS, egy több mint 14 ezer tagot összefogó nemzetközi oktatási szervezet, ami 27 országban van jelen, és az oktatáson túl a pénz- és tőkepiac szabályozásának kialakításában is fontos szerepet játszik, és hatással van az európai irányelvek kialakítására.

A Nemzetközi Bankárképző Központ, a Magyar Tőkepiaci Szakemberek Egyesületével 1995 óta szervezi közösen a magyarországi EFFAS oktatást és vizsgákat, és azóta már több száz végzett hallgató vehette át a diplomáját. Az EFFAS diploma megszerzése után a hallgatóknak lehetőségük van a Minősített Nemzetközi Befektetés-elemző (CIIA) diplomát is megszerezni, amely egy főként Európában és Ázsiában, a pénzügyi elemzők körében elismert képzés. Az ACIIA, ami a CIIA címmel rendelkező szakembereket összefogó nemzetközi és regionális egyesület, 36 taggal rendelkezik, a tagszervezetek Európán kívül, Dél - Amerika, Ázsia, és Afrika számos országából csatlakoztak. A világon 8000 CIIA vizsgával rendelkező szakember van, Magyarországon eddig 9 hallgató szerezte meg a diplomát.

Az CEFA/CIIA Alumni rendezvény alkalmából a végzett hallgatók előadásokat halhattak Jesús López Zaballos, a nemzetközi szövetség elnökétől, Mike Theobald, a CIIA nemzetközi vizsgabizottságának elnökétől, Száz János, a magyarországi EFFAS szervezet elnöke és a Budapesti Corvinus Egyetem professzorától, és Tóth Judit, a Bankárképző vezérigazgatójától.

Az előadás témák között fellelhető volt a nemzetközi tapasztalatok megosztása, a jövőbeli ACIIA tagok lehetséges együttműködése, és a nemzetközi diplomák nyújtotta lehetőségek is.

Száz János, a Corvinus Egyetem professzora, a Bankárképző új mini diplomaprogramjáról, a Numerikus Pénzügyek képzésről beszélt, mely szorosan kapcsolódik az EFFAS program négy, pénz és tőkepiaci moduljaihoz, kiegészítve erős matematikai háttérrel. A képzés legnagyobb erőssége, hogy interaktív szemináriumokat foglal magába, és főleg azoknak ajánlható, akiknek nem elegendő a kész szoftverek fekete doboza. Ehhez kapcsolódóan Rába Zoltán az Equilor befektetési igazgatója, és a Numerikus Pénzügyek első évfolyamának végzett hallgatója osztotta meg a tapasztalatait a képzéssel, és az egész élethosszig tartó tanulással kapcsolatban.

Kérdésként érkezett Jesus López Zaballos, az egyesület elnökéhez, hogy a CIIA diploma mekkora nemzetközi elfogadottsággal rendelkezik. Az elnök úr kihangsúlyozta, hogy az elfogadás mértéke országonként változó, de egyben minden ország egységes: a piac egyértelműen hozzáadott értékként tekint a CEFA és a CIIA diplomára. Az elmúlt években áttörés következett be az angolszáz világ felé, az angliai, de a világ számos pontján tevékenykedő CISI (The Chartered Institute for Securities & Investment) 2012-ben csatlakozott az ACIIA szervezethez és részt vesz a vizsgáztatásban, ami óriási előrelépés.

A CIIA diploma megszerzéséhez szükséges vizsgák költségeinek fedezésére ösztöndíjat lehet igényelni a külföldi vizsgaszervezettől: jelentkezési határidő: április közepe, ez az ösztöndíj a CEFA diplomával rendelkezők számára áll rendelkezésre. Évente kétszer, márciusba és szeptemberben lehet CIIA vizsgát tenni angol nyelven, ehhez kapcsolódóan a Bankárképző felkészítő oktatást szervez megfelelő létszámú jelentkező esetén.

Szó esett a rendezvényen a Befektetés-elemző (CEFA/EFFAS) ösztöndíjról is, aminek keretében egy remek lehetőséget kínál a Bankárképző a Corvinus Egyetem hallgatóinak, hogy ingyen szerezhessenek nemzetközileg elismert diplomát, ezáltal a magyar gazdasági és pénzügyi szektor magasan kvalifikált, modern pénzügyi ismeretekkel rendelkező szakemberekkel gazdagodjon. (További részletek itt)

Az esemény zárásaként Jesus López Zaballos, az egyesület elnöke mesélt a szervezet, immár hatodik alkalommal megrendeződő nyári egyeteméről, aminek célja az EFFAS és CIIA végzettek, illetőleg jelenlegi EFFAS hallgatók nemzetközi alumni közösségének fenntartása és fejlesztése. Az esemény a hagyományokhoz hűen Madridban kerül megrendezésre, 2014. július 9 és 11 között. Minden évben szép számmal vettek részt magyar hallgatók is a rendezvényen, és kivétel nélkül minden résztvevő magas színvonalúnak ítélte a programokat, és emellett kiemelték, hogy a nyári egyetem kiváló lehetőséget biztosított a nemzetközi kapcsolatépítésre. Az esemény szervezői a tavalyihoz hasonlóan idén is gazdag szakmai programmal készülnek a résztvevők számára előadások, workshopok formájában. Emellett a nyári egyetem során lehetőség lesz a CIIA végső vizsgákhoz kapcsolódóan példakérdések, esettanulmányok és korábbi vizsgasorok megismerésére is.

További információk: effas.hu

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF