Öngondoskodás: pénzügyi tudatosság és megfelelő eszközök (x)

Portfolio
A hosszú távú pénzügyi tervezés és ezáltal az anyagi biztonság megteremtése minden korosztály számára fontos. A hazai öngondoskodási állapotokról helyzetképet adó OTP Öngondoskodási Index adatai alapján is van még tennivaló: nyugdíjcélú megtakarítással például csak az emberek 16%-a rendelkezik. A hosszabb távú életcélok finanszírozásához szükséges források előteremtéséhez a befektetői szemlélet és a pénzügyi tudatosság egyaránt szükséges az OTP Bank igazgatója szerint.


A megtakarítások tervezésekor, de különösen a közép- és hosszútávra szóló befektetési döntések meghozatalakor fontos szempont lehet, hogy egy adott forma választásával van-e lehetőség adókedvezményeket igénybe venni.
Az ilyen pénzügyi konstrukciókkal járó előnyöket mindenkinek érdemes átgondolni és a lehetőségekhez képest kihasználni. Jelentős adókedvezmény érhető el olyan megtakarítási formákkal, mint például a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), vagy a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ). Ennek ellenére az idézett kutatásban megkérdezettek 2 százaléka rendelkezik TBSZ-szel és mindössze 7 százalék NYESZ-szel.

TBSZ - rugalmas és kiszámítható
A Tartós Befektetési Számla azoknak ajánlott, akik közép- vagy hosszú távon kívánnak takarékoskodni és szeretnék a megtakarításuk után fizetendő adót részben, vagy egészben megspórolni. A rugalmas, de kiszámítható konstrukció az adott év végéig tartó befizetési időszakra és az azt követő 3+2 éves lekötési időszakra tagolódik - mondja Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.A befektetéseken elért nyereségünk akkor lesz adómentes, ha a megtakarításunk a számlanyitás évét követő 5. naptári év végéig a számlán marad. Amennyiben a megtakarítás legalább a számlanyitás évét követő 3. naptári év végéig a számlán marad, az adó mindössze 10 százalékos lesz.

Ha például TBSZ számlánkon 2 millió forintot helyezünk el és 5 évig azon tartjuk, akkor évi 4 %-os feltételezett hozamú portfolióba fektetve összesen 65 ezer forint adó megtakarítást érhetünk el a konstrukció által biztosított adókedvezménynek köszönhetően. Ez a teljes befektetett összeg 3,5%-a.



NYESZ - Hosszú távú hozamok
Míg a nyugdíj felé közeledők a korábbi életszínvonal megtartására törekednek, addig a középkorúak a várhatóan alacsonyabb nyugdíjat szeretnék valamilyen módon kiegészíteni. Ehhez nyújthat segítséget a Nyugdíj-előtakarékossági számla.

A Nyugdíj-előtakarékossági számla lehetőséget ad arra, hogy hosszú távon, egyéni kockázatviselési hajlandóságtól függően, kamat-, árfolyam-nyereségadó mentesen gyarapítsa a befektetéseit az ember. Ezáltal a tőkepiacon hosszabb távon elérhető magasabb hozamok kiegészülhetnek az adókedvezmények nyújtotta plusz nyereséggel - mondja Nyitrai Győző. Az igazgató szerint, a NYESZ számlára 500 ezer forint éves befizetéssel és 4%-os hozammal számolva - az előtakarékossági támogatás, a kamatadó -kedvezmény révén - 10 év után már közel 1,3 millió Ft adókedvezményt vehetünk igénybe. Ez a teljes befektetett összeg 30%-a, vagyis ennyivel jobban járunk más, adókedvezményt nem nyújtó megtakarítási formákhoz képest. Érdemes tudni, hogy a NYESZ számlával járó kedvezmények a számlanyitást követően minimum 10 évig, de nyugdíjba vonulásig való megtartás esetén érvényesíthetők- tanácsolja Nyitrai Győző, aki azt vallja: a pénzügyi tudatosság a hosszú távú öngondoskodás egyik alappillére.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF