Az EP-választások után jöhet a kormány új csomagja
Gazdaság

Az EP-választások után jöhet a kormány új csomagja

Portfolio
A Standard and Poor's hitelminősítő BBB mínusz kategóriában hagyta Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáson sem változtatott. A döntés részletes indoklásában találhatunk érdekességeket.

Elsőként a Portfolio számolt be az S&P péntek este megjelent döntéséről, amiben megerősítette Magyarország hosszú és rövid lejáratú, deviza- és helyi valutában kibocsátott BBB-/A-3 szuverén hitelminősítését. A hitelminősítő elemzői szokás szerint hosszú közleményben indokolták meg döntésüket, amiből ezúttal egy érdekes mozzanatot szeretnénk kiemelni.

Úgy fogalmaznak az államháztartás helyzetét és kilátásait elemző résznél, hogy a költségvetési helyzet kihívást jelent, és a konszolidáció nehéz lesz; 2027-ig átlagosan 4,2%-os hiányt várnak.

Várakozásaik szerint hazánk költségvetési hiánya továbbra is magas marad, és 2024-ben eléri a GDP 5,25%-át; előrejelzésük 0,75 százalékponttal magasabb a kormány nemrég felülvizsgált egész éves hiánycéljánál. Az S&P elemzői úgy értékelik: a 2024 első negyedévi költségvetési végrehajtás több aggályos területre is rámutat, például a lassú gazdaság közepette alulteljesítő áfa-bevételek teljesítményére. Kiemelték a nem diszkrecionális kiadások nagyon magas szintjét, amely magában foglalja a kormány közüzemi költségtámogatásainak nagy kiadásait és a nagyon magas kamatszámlát.

Az első három hónap államháztartási folyamatait a Portfolio is rendszeresen értékeli:

A kormány kezét megkötő egyik legfontosabb tényező a kamatkiadások mérete - olvasható ki az S&P elemzéséből.

Előrejelzésük szerint Magyarország kamatkiadásai 2024-ben viszonylag magasak lesznek: a GDP 4,9%-át érik el szemben a 2023-as 4,7%-kal és a 2022-es 2,8%-kal. Az állam finanszírozása után kifizetendő kamatok idén elviszik a teljes költségvetés bevételének 11,9%-át - számolták ki a szakemberek, amiből az következik, hogy

minden 8. bevételi forintot a kormány kénytelen a kamatokra elkölteni.

A szakértők értékelése szerint a magas kamatkiadás azzal is jár, hogy csökkenti a kormány nem kamatjellegű tételeinek költségvetési mozgásterét, vagyis a magas kamatterhek egyszerűen kiszívják a pénzt a büdzséből.

A kamatszámla magas összegét az S&P elemzői alapvetően két tényezőre vezették vissza:

  1. A központi kormányzat 2021-2022-ben kibocsátott, inflációhoz kötött lakossági kötvényeinek költsége most jelentősen terheli a büdzsét. Ezek az eszközök az előző év átlagos inflációs rátájához kötött kamatkifizetéseket tartalmaznak, és hozzájárulnak a központi kormányzat kamatköltségeinek megugrásához. Előrejelzésük szerint hatásuk átmeneti lesz, és úgy értékelik, hogy ezeknek az inflációhoz kötött kötvényeknek a hatása csökkenni fog, miután 2024 végén és 2025 elején átárazásra kerülnek, és 2025-ben a GDP mintegy 1%-ával csökkentik a kamatkiadást.
  2. Az államháztartási körbe tartozó kvázi költségvetési szervek adósságállománya 2023-ban (mintegy 1,5%-kal) nőtt a Magyar Export-Import Bank (BBB-/Stable/A-3) és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség bővülő tevékenysége miatt. Becslésük szerint e szervezetek kamatkiadásai 2023-ban és 2024-ben együttesen a GDP 0,5%-ával járultak hozzá az államháztartás kamatterheihez, és úgy vélik, hogy hozzájárulásuk a kamatterhekhez ragadós lesz.

A hitelminősítő elemzői már figyelembe tudták venni a kormány legutóbbi bejelentését a költségvetést illetően, melynek keretében 675 milliárd forintnyi beruházást tol el a 2024-es évről a 2025-ös évre.

Úgy véljük azonban, hogy ez az intézkedéscsomag önmagában nem lesz elegendő a költségvetési pálya javításához - vetítik előre a szakemberek. Majd kiemelik:

arra számítunk, hogy a 2024. júniusi európai parlamenti és helyhatósági választások befejezése után egy konkrétabb konszolidációs tervet fogalmaz meg a kormány.

"Megítélésünk szerint Magyarország közeljövőbeli költségvetési teljesítményét a Budapest Airport közelgő felvásárlása is befolyásolni fogja. Értesüléseink szerint a kormány közel áll a repülőtér 80%-os részesedésének megvásárlásához. Becslésünk szerint ez a tranzakció a GDP legalább 1%-ának megfelelő további központi kormányzati adósságfelvételt igényel 2024-ben" - értékelik az elemzők.

Vagyis a hitelminősítőnél arra számítanak, hogy még az idei költségvetést érintően újabb stabilizáló intézkedéseket jelent majd be a kormány. Érdemes megemlíteni, hogy a hazai elemzők közül nem mindenki számol azzal, hogy lesz még költségvetési kiigazító csomag még idén. Már két hete rámutattunk elemzésünkben arra, hogy a 675 milliárd forintos beruházáselhalasztás (amelyről időközben kiderült, hogy egy technikai cashflow megoldás) önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a költségvetés idei hiánya 4,5%-ra csökkenjen. Mi arra fogadnánk nagyobb téttel, hogy amennyiben a kormány az év közepe tájékán látja, hogy a költségvetés elcsúszása fennmarad, akkor szondázni fogja a befektetőket és a piaci szereplőket, hogy mennyire várják el effektív a 4,5%-os deficitet, vagy megelégszenek egy 5%-hoz közeli adattal is. Ettől függetlenül nem kizárt, hogy a kormány idén előáll egy középtávú deficitcsökkentő tervvel, ami a következő éveket érinti, már csak azért is, mert a választások után élesbe fordulhat túlzottdeficit-eljárás, ami megköveteli ezt.

Összességében a Standard and Poor'snál arra számítanak, hogy a nettó államadósság a következő években mérsékelten emelkedik, és 2027-ben a GDP 72,5%-át teszi ki, szemben a 2023-as 69,3%-kal. A megemelkedett adósság és a hazai és globális szinten emelkedő kamatlábak ellenére nem látnak a hitelminősítőnél közvetlen kormányzati finanszírozási kockázatot. Szerintük a kormány a kipróbált hazai és külföldi finanszírozás széles köréhez fér hozzá. "Ez magában foglalja a helyi bankszektort, egy jelentős hazai lakossági kötvényprogramot, valamint a nemzetközi tőkepiacokon történő rendszeres kibocsátásokat, beleértve az eurókötvényeket és az euróban, renminbiben és jenben denominált zöld kötvényeket. Magyarország devizában denominált adósságállománya jelenleg a teljes adósság 29%-át teszi ki, 2024 márciusában 6,2 éves átlagos futamidővel" - értékelték. Vagyis bár a költségvetési helyzet kihívásokkal teli és az államadósság emelkedik, a finanszírozás stabil, hiszen a befektetők jó áron (relatív magas kamaton) megveszik a kötvényeket, így semmilyen finanszírozási kockázatot nem lát az S&P - így lehet összefoglalni a hitelminősítő értékelését.

Közben az S&P elemzői alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy a fiskális politika 2025-ben és ezt követően szigorú lesz. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni a realitásokat: a parlamenti választásokhoz közeledve nem a fiskális szigor szokta jellemezni a kormányt, és ne feledjük: 2026-ban országgyűlési választások lesznek Magyarországon.

Azt is kiemelik, hogy valószínűtlennek tartják a Magyarország számára már jóváhagyott uniós források újbóli felfüggesztését vagy a folyósított pénzek visszakövetelését. 

A fiskális politikai kihívásokon, a magas kamatkiadásokon túl tehát nem látnak nagy kockázatokat a magyar gazdaságpolitikában, ugyanis várakozásuk szerint a magyarországi akkumulátorgyárakkal kapcsolatos beruházások hamarosan termőre fordulhatnak, valamint az energiaellátással kapcsolatos kockázatok is csökkentek.

Nem hagyták viszont szó nélkül a veszélyhelyzeti állapot fenntartását és a rendeleti kormányzás alkalmazását.

"Az, hogy a kormány gyakran alkalmazza a szükségállapotra vonatkozó intézkedéseket, amelyeket 2020 óta különböző indokokkal meghosszabbítottak,

megerősíti azt a véleményünket, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere továbbra is korlátozott,

és ez kevésbé teszi kiszámíthatóvá a politikai lépéseket - fogalmazza meg kritikáját az S&P.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

The Home Depot, Inc. - elemzés

A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézegettem, és a chartja is tetszik, lehet benne pár hónapon belül egy jó beszálló.CégismertetőA

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
nagy márton ngm