Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar alapítású WebEye (x)

Portfolio
A legfrissebb prognózisok szerint 2030-ra a szoftveres technológiáknak köszönhetően teljesen megváltozik a kép, amit eddig a közlekedésről alkottunk és a Mobility-as-a-Service szemlélet válik uralkodóvá. Hatalmas adathalmazokat próbálnak megszelídíteni a globális szereplők, megnyitva ezzel a telematika legújabb fejezetét. Elektromos közlekedési hálózatok, önvezető autók, hatalmas raktárakat kiszolgáló robotok. Hogy tud ilyen környezetben helyt állni egy magyar alapítású vállalkozás?

Garázscégből a piacvezető vállalkozásig

2001-ben messze jártunk már az analóg tachográf időszakától, a GPS műholdak megjelenése és civil felhasználása újabb lehetőségeket nyitott meg a járműkövetésben. A fiatal mérnökökből álló, akkor még Lambda-Com Kft. néven induló vállalkozás ezeket a lehetőségeket lovagolta meg és vált pár év alatt piacvezető vállalattá. A WebEye elsődleges stratégiai feladatává vált az elmúlt 17 évben, hogy lépést tartson a változásokkal és szervezeti szinten is lekövesse a globális folyamatokat.

Az exponenciálisan növekvő adatmennyiségben rejlő lehetőségek kiaknázása, azonnali adatközlés és -feldolgozás, a harmadik féltől származó információk integrálása a saját felületekbe, a döntések magas minőségű támogatása személyre szabott kimutatásokkal - a jövőben ez lesz a piacon maradás alapfeltétele a közúti áruszállításban.

Az adatokat többé nem elég csak összegyűjteni. Rendszerezni, értelmezni és az ügyfelek javára kell fordítani őket a nap minden percében.

A telematikai végpontok száma milliós nagyságrend felé közelít a Közép-Kelet Európai régióban A szállítmányozási igények növekedésével és a közúton jelenlévő járművek számának gyarapodásával a WebEye potenciális ügyfélköre várhatóan legalább 15 százalékkal bővül évente. Az ebben a környezetben megszerzett kétszámjegyű piaci részesedés a folyamatos, 15 százalék körüli árbevétel-növekedéssel szinkronban arra mutat, hogy még mindig hatalmas tér áll rendelkezésre a fejlődésre.

Ezt felismerve döntött úgy a menedzsment, hogy vertikális fúziót hajt végre, melynek eredményeként a Lambda-Com Kft. és a WebEye International Kft. egyesül és 2018. november 1-től új jogi formában, WebEye Telematics Zrt. néven folytatja működését. Az átalakulás elengedhetetlen, hogy a célok elérését szolgáló működésmód, ami korábban pár év alatt piacvezetővé emelte a céget, fenntartható legyen.

"Öt éves távlatban a kitűzött céljaink között szerepel az általunk kezelt telematikai végpontok 64 ezerről 200 ezerre növelése, árbevételünk megduplázása, exportarányunk 80% fölé emelése és az ezt támogató vállalatirányítási és pénzügyi rendszerek bevezetése" - mondta Németh Pál, az újonnan létrejött WebEye Telematics Zrt. vezérigazgatója.

A mostani mérföldkő előfutára a tőzsdei bevezetésre vonatkozó elképzelésnek, melyet legkésőbb 2025-ig a cég vezetése szeretne valóra váltani. A tőzsdei jelenlét szükséges lépés a jelenleginél nagyobb ütemű bővülés, a technológiai és piaci akvizíciók, valamint egy regionális piacvezető nagyvállalati pozíció megszerzésének finanszírozásához.


(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF