Kedvezményeken ülnek a bankok - csak el kell venni? (x)

Portfolio
Bár azt hihetnénk, minden a babaváró hitelről szólt mostanában, az élet nem állt meg a személyi kölcsönöknél. Akár több tízezer forinttal is megjutalmazhatnak egy-egy jó választásért a bankok. Tényleg egymást érik nyáron a kölcsön-kedvezmények?
A lelkesedés nem csappant a jegybank adatai szerint májusban sem a személyi kölcsönök piacán: 55,9 milliárd forintnyi személyi hitelt vettünk fel, ami közel 15 százalékkal több, mint amennyit egy hónappal korábban folyósítottak a pénzintézetek. A Bank360 tapasztalatai szerint az érdeklődés nem csappant a nyári hónapokban sem és tovább növekedhet a kihelyezett hitelek volumene.

Júliusban ráadásul igényelhetővé vált a 10 millió forintos szabad felhasználású babaváró hitel, amely egyértelmű favorit lehet mindazok számára, akik családalapítással vagy bővítéssel terveznek. Azok sem maradnak azonban kedvező ajánlatok nélkül, akik nem élnének a vissza nem térítendő támogatássá alakítható kölcsönnel. A verseny nagy és egyre nehezebb alacsonyabb kamatokkal csábítani az ügyfeleket. Éppen ezért több bank is kedvezményeket, esetleg jóváírásokat ígér az ügyfeleknek, ha a pénzintézet kölcsönét választják.

A nyári akciókból szemezgetett a hitelkalkulációval is foglalkozó Bank360, a gyűjtésből pedig kiderül, akár 100 000 forintot is visszakaphatunk, ha jól választunk személyi kölcsönt.

Tízezreket ér a megbízható törlesztés

A Sberbank és Bank360 közös akciójában például egy havi törlesztőrészletet ír jóvá a bank, ha a hitelaggregátoron keresztül igénylünk Sberbank Extra kölcsönt, és 2024. január 15-én még fennáll a szerződésünk, lejárt tartozásunk pedig nincs. A jóváírás egy 5 000 000 forintos hitel esetében kicsivel kevesebb, mint 100 000 forint.

Elérhető még a Sberbank Árgaranciája: ha a banknál veszünk fel személyi kölcsönt, de találunk ugyanazon kondíciók mellett kedvezőbb kamatozású hitelt a versenytársaknál, és erről egy igérvényt is viszünk a banknak a hitelfolyósítást követő 5 banki munkanapon belül, a pénzintézet a kedvezőbb kamatra módosítja a szerződésünket.

A legtöbbször persze jövedelem-alapú kedvezményt adnak a kamatból a bankok, azaz minél magasabb az igazolt fizetésünk, annál jobb lesz a hitelkonstrukció. Fokozható ráadásul a kedvezmény, ha azt is vállaljuk, hogy ezt a fizetést a banknál vezetett számlára érkeztetjük.

Időszakos, szeptemberig tartó akciót indított például a Provident. A Havi 7-es névre hallgató kölcsönnél 1 200 000 - 1 500 000 forint közötti összeget lehet igényelni 36 hónapos futamidővel. A THM kereken 7 százalék, az igényléshez pedig legalább nettó 250 000 forint jövedelem igazolására van szükség.

Több bank is a nettó 250 000 - 300 000 forintos jövedelemnél húzza meg a határt, ha kamatkedvezményekről van szó, innentől felfelé lehet igazán kedvező ajánlatokat kifogni: a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával például néhány kattintással kiderül, hogy ilyen jövedelem mellett a CIB Bank, a K&H Bank és az UniCredit Bank is igen kedvező, 9 százalékos THM alatt kínál kölcsönöket júliusban, ha 3 millió forintra lenne szükségünk 60 hónapos futamidővel.

Persze az akciók és a kedvezmények nem merülnek ki ennyiben: az OTP Banknál még mindig elérhető az 1 százalékos kamatkedvezmény, ha visszahívást kérünk vagy online igénylünk személyi kölcsönt.

Olyan hitelintézetet is találhatunk, ahol inkább az új ügyfeleknek kedveznek számlahasználati elvárás nélkül: a Raiffeisen Banknál nettó 250 000 forint feletti jövedelemtől és 1 millió forint kölcsönösszegtől a THM 9 százalékra csökken, ha korábban még nem voltunk a pénzintézet ügyfelei.

Tényleg az akciós a legjobb?

Bár az esetek többségében nem feltétlenül érdemes a kedvezmények miatt letenni a voksot egy hitel mellett, a Bank360 aktuális számításai szerint éppen egy ilyen akciós kölcsön, a Sberbank Extra lehet a legkedvezőbb kamatozású, ha 3 000 000 forintot vennénk fel 60 hónapra és legalább nettó 250 000 forintos jövedelmet tudunk igazolni. A hitel törlesztőrészlete ugyanis havonta 59 464 forint a futamidő végéig fixen, ráadásul az akciónak hála egy havi részletet a későbbiekben jóváír a bank.

Néhány forinttal tér csak el a K&H Bank Kiemelt személyi kölcsöne: 60 100 forint a törlesztőrészlet. míg a CIB Banknál 60 654 forint az Előrelépő személyi kölcsön jövedelmi kedvezménnyel. A két pénzintézet előnye, hogy a kölcsön akár teljesen online is igényelhető anélkül, hogy bemennénk a bankfiókba.

Más a helyzet, ha 180 000 forintos jövedelemmel rendelkezünk: a fentiekkel megegyező kondíciókkal a kalkuláció alapján a Cetelem Saját Ritmus kölcsöne lehet ideális 62 130 forintos törlesztőrészlettel. A Cetelemnél arra is van lehetőségünk, hogy évi egy törlesztést díjmentesen elhalasszunk, ha valamilyen nem várt anyagi probléma ütné fel a fejét. Szintén kedvező lehet a CIB Előrelépő kölcsön vagy a Sberbank akciós kölcsöne. Előbbit havonta 65 441 forinttal törleszthetjük vissza, míg a Sberbank kölcsönének 64 674 forint a havi törlesztőrészlete.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF