MNB: támogató környezet a kkv-k versenyképességéért (x)

PR cikk
Kiszámítható finanszírozás segíti a vállalati digitalizációt

A Magyar Nemzeti Bank elkötelezett a hazai vállalati szektor támogatása iránt, ezért  kiszámítható és beruházásokat ösztönző üzleti környezet megteremtésével fokozza az egész nemzetgazdaság versenyképességét. A koronavírus olyan helyzetet teremtett, amelyben a jegybanki aktivitás, köztük a célzott kisvállalati finanszírozási program, az NHP Hajrá konstrukció, a kkv-k számára valódi mentőövet jelent. Nézzük, hogy milyen feltételek adottak ahhoz, hogy a vállalkozások fejlesszenek és növekedjenek!

Aktív jegybanki szerepvállalás

A Magyar Nemzeti Bank 2013 óta törvényi felhatalmazásával összhangban, a korábbiaknál jóval aktívabb monetáris politikával, a fegyelmezett költségvetési politikával összhangban segítette a gazdaság növekedését.  

Az MNB jelen időszakban is kiemelt feladatának tekinti a járvány által okozott negatív pénzügyi hatások mérséklését, hogy ismételten gyorsuló növekedési pályára segítse a gazdaságot. A jegybank a felmerülő kihívásokra kibővített monetáris eszközökkel reagált, amelyek többek között támogatják a pénzpiacok stabilitását és a pénzközvetítő rendszer likviditását. A bankok forrásellátottsága kielégítő, a fenntartott alacsony kamatkörnyezet a hitelezési aktivitásnak, azaz a vállalatok finanszírozáshoz jutásának is kedvez.

MNB: Innováció és digitalizációfejlesztés

A koronavírus-járvány során bevezetett korlátozások is rávilágítottak arra, hogy a digitális megoldások mekkora jelentőséggel bírnak a vállalatok napi működésében. Az MNB az elmúlt években is többször hangsúlyozta, hogy a hazai kkv szektor innovációs és digitalizációs aktivitásának támogatása fontos versenyképességi tényező.

A jegybank jelenleg is olyan technológiai környezetet szorgalmaz, amelyben a digitális megoldások szolgáltatói és felhasználói aktivitása is kimagasló. Többek között az elektronikus fizetési alkalmazások előtérbe helyezésével, az azonnali fizetési rendszer bevezetésével, és a bankok digitális szolgáltatásaira vonatkozó ügyfélbarát elvárásaival támogatja a digitális átállás felgyorsítását és a versenyképes pénzügyi szolgáltatások elterjedését. Cél, hogy az üzleti szféra is egyre tudatosabban használja ki a digitális termékeket, hatékonyabbá téve a mindennapi munkavégzést.

Kiszámítható finanszírozás

A gazdasági és monetáris kondíciók, a bővülő technológiai lehetőségek olyan üzleti környezetet teremtenek a kkv szektor számára, amelyben érdemes fejleszteni. Ráadásul az MNB célzott hitelprogram konstrukcióján, a Növekedési Hitelprogramon keresztül hosszú futamidőre is elérhető, árfolyamkockázattól mentes finanszírozással is élhetnek, ami kiszámíthatóságot is biztosít a vállalkozások számára beruházásaik megteremtéséhez, például digitalizációs fejlesztési céljaik megvalósítására.

A program jelenleg futó szakasza, az NHP Hajrá konstrukció 1500 milliárd forintnyi összegben áll rendelkezésre a cégek számára, amelyből a kereskedelmi bankok közvetítésével kedvező kamatozású forgóeszköz és beruházási hitelek egyaránt lehívhatóak, akár 20 éves futamidővel is. Ráadásul a bankok alig kéthetes hitelbírálattal segítik a gyors finanszírozást, valamint szakszerű tanácsadással és kedvező feltételekkel várják ügyfeleiket. 

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF