NHP Hajrá: egy ügyfélbarát hitelkonstrukció kkv-knak (x)

PR cikk
Gyors, rugalmas kedvező forrás az MNB támogatásával

Az NHP Hajrá amellett, hogy kedvező, fix kamatú hitelt biztosít a vállalkozások számára a kereskedelmi bankok közvetítésével, további előnyöket is kínál. A hiteligénylés elbírálása rövidebb, mint más konstrukcióknál, ráadásul a felvehető összeg is rugalmasan kezelhető, akár több részletben is lehívható. Érdemes tehát időben lecsapni erre az ügyfélbarát konstrukcióra, mielőtt kimerülnek a rendelkezésre álló keretek.

Egy sokoldalú hitel a vállalkozásoknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013-ban indította el a Növekedési Hitelprogramot (NHP), a kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáért és a növekedésük ösztönzéséért. Azóta a program több szakasza zajlott le sikeresen: az elmúlt években több mint 3600 milliárd forintnyi kedvező hitelt kapott mintegy 50 ezer vállalkozás. A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása, a hitelpiaci zavarok elkerülése érdekében a jegybank idén áprilisban elindította az NHP legújabb verzióját, az  NHP Hajrát, melynek keretében 1500 milliárd forint áll a kkv-k rendelkezésére.

Az NHP Hajrá kölcsönök a futamidő végéig fix, maximum 2,5%-os kamattal igényelhetők, ami hosszú távú kiszámíthatóságot és anyagi biztonságot jelent a vállalkozások számára. A konstrukció széles körben felhasználható: beruházási célok megvalósítására; korszerűsítésre, fejlesztésre; munkabér kifizetésére; hitelkiváltásra; forgóeszköz finanszírozásra; cégvásárlásra. A felhaszálhatóság későbbi bővítésnek köszönhetően külföldi terjeszkedéshez és beruházáshoz, továbbá az EU-s mellett, hazai támogatások előfinanszírozására is lehetőség nyílik a bankok által folyósított hitelből. A vállalkozások mellett immár társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetnek NHP Hajrá hitelt korszerűsítési, energiatakarékossági beruházásaik finanszírozására.

Ügyfélbarát eljárás az NHP Hajrával

NHP hitelt igényelni a hitelminősítést követően kereskedelmi bankoktól lehetséges, melyeknek 10 munkanapon belül el kell bírálniuk a kérelmet. A különböző bankok eljárásmódjai eltérnek egymástól, ezért érdemes többet is felkeresni a felajánlott konstrukciók összehasonlításáért. Annak érdekében, hogy a vállalkozások minél hamarabb forráshoz jussanak, a jegybank ellenőrzi, hogy a hitelintézetek betartják-e a kéthetes hitelbírálatra vonatkozó előírást. A hitel folyósítása csak hitelcél igazolása mellett történhet, melyet a vállalkozásoknak kell igazolnia a folyósító hitelintézetnek. Forgóeszközhitel esetén a pénzügyi intézménynek nem kell ellenőriznie a hitel felhasználását, csak a limitnek való megfelelést.

A program keretében nyújtható kölcsön összegének alsó határa 1 millió forint, felső határa 20 milliárd forint. A rendelkezésre tartási időszak alatt minden hitelcél esetén lehetőség van a több részletben történő folyósításra. Fontos viszont, hogy a hitelszerződés megkötésének napjától számított 1,5 éven belül meg kell történnie az első lehívásnak. Amennyiben az első lehívás nem történik meg 1,5 éven belül, úgy a rendelkezésre tartás megszűnik és a kkv már nem jogosult a finanszírozásra. Ezután további 1,5 évig bármikor igénybe vehető a hitelösszeg megmaradt része.

(X)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF