A mindennapok luxusa: új szín a Jammertal Borbirtok palettáján (x)

PR cikk
Limitált kiadású nagy vörösbort készíteni minden borász álma.

Az Ars Poetica Pinot Noir 2017 egy újabb csillag a JBB nemzetközi szinten jegyzett portfóliójában.

Kövesdi Zsófiával, a birtok főborászával beszélgettünk az új prémium borról.

Honnan jött az Ars Poetica ötlete?

Mindig is szerettem volna a borral kapcsolatos saját filozófiámat kifejezni. Szerintem ez az igazi borász vágya.

A Jammertal Borbirtok sok-sok év tapasztalatára támaszkodva kialakította a saját megközelítését. A Cassiopeia és Koh-I-Noor sorozatoknál a fajtaösszetétel és az alapstílus adott, ezek a tételek nemzetközileg sikeresek és keresettek.

Az esetükben a fő feladatom, hogy a vásárlói igények alapján az adott évjárat sajátosságaihoz igazodva megtervezzem a tételeket és az elfogadott változatokat szakmailag precízen megvalósítsam. Nem mennék bele részletekbe, de az íz – karakter – alkohol – bel-tartalom harmóniáját megteremteni minden esetben igazi kihívás. Ez olyan folyamat, melyet egy divatház a vevőkörének eladásra szánt kreációi kapcsán végez el. Ismerni kell az alapanyagot, az adott modell kihívásait, végül a terméknek viselője teljes megelégedését kell szolgálnia.

Viszont minden igényes formatervező, így egy kreatív borász is időről-időre megjelenik úgynevezett „koncepció-tervekkel”. Ezek gyakran prototípusként jelennek meg új ötletek bemutatására és tesztelésére. Az ötlet alapján vagy csak korlátozott példányszámban készül el a termék, vagy egy sikeres sorozat fejlődik belőle. Mindenesetre ilyen jellegű kísérletezés nélkül nincsen fejlődés.

Ars Poetica Pinot Noir 2017

Milyen bort szeretett volna elkészíteni, mi volt tervben?

Manapság a bordeaux-i fajták a legnépszerűbbek, piaci okok miatt nyilvánvalóan ezekre helyezzük a fő hangsúlyt. Ugyanakkor más szőlőfajtákból is lehetséges hasonló kategóriájú borokat készíteni, csak éppen nem ez a kereskedelmi főáramlat.

Az Ars Poetica sorozatban olyan tételeket szeretnék bemutatni, amelyek kifejezik a bor iránti szeretetemet és elhivatottságomat.

Mindig nagyra tartottam a pinot noir fajtát. Nem egy egyszerűen érthető bor, ez is hozzájárul a szépségéhez. Nagy örömmel tölt el, hogy ez lehet az első Ars Poetica alkotásom. Ígérem, nem fog csalódást okozni.

Miért jelentős állomás az Ön számára ennek a bornak az elkészítése?

Ezzel a sorozattal valami újba vágtuk a fejszénket. A nem szokványost kívántuk megmutatni.

Remélem, nagyon fog tetszeni a közönségnek. Nagy izgalommal várom a visszajelzéseket.

Mi volt a legnagyobb kihívás az Ön számára, mivel kellett megküzdenie a bor készítése során?

Annak megfogalmazása, pontosan milyen üzenetet hordozzon a kész bor.

Egy közérthető párhuzammal szeretnék erre rávilágítani a filmművészetből. Adott egy ismert téma: rablóbanda, védtelen falusiak, megmentő hősök. A klasszikus feldolgozás Kurosawa „Hét szamuráj”-a. A nagyközönség számára sokkal fogyaszthatóbb és népszerűbb volt azonban Sturges feldolgozása, „A hét mesterlövész”. A XXI. század számára is érdekessé kellett tenni a történetet, így megszületett Fuqua változata Denzel Washingtonnal.

Kövesdi Zsófia főborász és Nagy Zsolt szőlész

Bár nyilván minden párhuzam sántít, valahogyan így foglalkoztatott engem is a téma, a pinot noir, mint szőlőfajta. Klasszikus megjelenési formája a hűvösebb burgundiai stílus. A bor viszont a behízelgőbb melegebb éghajlaton mutatott arcával vonzotta a szélesebb rétegeket. Gondoljunk csak arra a népszerűségi ugrásra, melyet a „Kerülőutak” című film hozott a fajtának.

Olyan pinot noir-t szerettem volna készíteni, amely magában is megálló nagy vörösbor, de fellehetők benne mindazok a jellegzetességek és pozitívumok, melyek igazán különlegessé teszik a fajtát. Mindezt egy közérthető, magas élvezeti értéket hordozó, jól fogyasztható tétel formájában. Korunk borbarátja kevesebbet foglalkozik olyan dolgokkal, mint a „tipikus fajtajegyek”. Számára a tízezernyi választékból rendszerint az fontos, mennyire ízlik a bor.

Segíteni szerettem volna abban, hogy a pinot noir értékeit szerethető formában prezentáljam. Egy ajtót kívántam megnyitni az igényes fiatalabb generáció számára is e fajta irányába.

Miben volt segítsége?

A legnagyobb segítség a kis magánakciómban a Jammertal Borbirtok minden dolgozójának feltétlen támogatása volt.

A tulajdonosok az első pillanattól kezdve elfogadták a pinot noir elkészítésének ötletét. Ez nagyon sokat jelentett nekem. A projekt pénzügyi kockázata ugyanis evidens.

Prémium bor, mindennapi örömök

Hogyan írná le a bort?

Első illatában feketecsokoládé és aszalt meggy, édes fűszerekkel - mint szegfűszeg - keveredve. Ízében e hatások folytatódnak, tüzes, egész szájat betöltő komplexitással.

Kis szellőzés után enyhe kardamom illat fűszerezi. Ez később megjelenik a kortyban is, kifejezett szedres aromával.

Közepes savtartalma tökéletes egyensúlyt képez a textúrába simult alkohollal. Lecsengésében a nagyon elegáns csokoládé dominál.

A borkészítés folyamatának melyik része művészet?

A bor végleges állapotának elképzelése, az elméleti megalkotása. Az elképzeléshez inspiráció szükséges, bár ez minden művészeti ágazatban így van.

A többi az maga a fizikai megvalósítás, ami az ember felkészültségén és tapasztalatán múlik.

Hány palack készült belőle és miért annyi?

Pinot noir ültetvényeink közül a diósviszlói 1,7 hektáros területünk alapanyaga volt megfelelő a céljainknak. Ez a mennyiség 5 788 palackot eredményezett.

Milyen tanulsággal gazdagodott?

A bor megtervezésekor minden esetben figyelembe kell venni a saját képességeinket. Az elkészítési folyamat során semmiképpen sem szabad eltérni a tervtől, bármilyen csábító is lenne az egy-egy adott pillanatban.

Türelmesen várni és bízni a saját tudásunkban. Ez a titkos recept.

Ha most a borra tekint, mit érez?

Büszkeséget. És újabb ötleteim vannak.

Mit tervez még?

Tervekben nincs hiány. Egy szép mediterrán stílusú syrah folyamatosan izgatja a fantáziámat.

Előtte azonban egy másik megvalósult elképzelésem, az Ars Poetica Chardonnay 2020 kerül ez év őszén bemutatásra a nagyközönség számára.

Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok főborásza, tanulmányait Franciaországban és Portugáliában végezte. Elmondása szerint a franciák szakértelme nem csak az évszázados tradícióikon alapszik. Folyamatosan törekednek a modern technológia adaptálására és ennek a meglevő rendszereikbe történő magas szintű integrálásába. Ennek szellemében utazta be a világ bortermelő vidékeit, és tanulmányozta a különböző területek borkészítési eljárásait. Dolgozott Kaliforniában, Ausztráliában, Portugáliában és Új-Zélandon is. Az Ars Poetica sorozatot ezen időszak tapasztalatai alapján alkotta meg. Kíváncsian várjuk, milyen fogadtatásra talál az általa képviselt új látásmód az elkövetkező évtizedekben.

Jammertal Borbirtok

https://jbb.hu/

https://jammertal.blog.hu/

Kapcsolódó cikk: Ismét különleges prémium borral jelentkezik a Jammertal Borbirtok

https://www.portfolio.hu/premium/20210416/ismet-kulonleges-premium-borral-jelentkezik-a-jammertal-borbirtok-478702

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF