A társadalmi felelősségvállalás üzleti sikert hozhat (x)

PR cikk
Ételpazarlás, környezetvédelem, közlekedési balesetek és túlterhelt egészségügyi rendszer – ezekre a problémákra is megoldást ad a technológia, derült ki a Microsoft Magyarország által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A résztvevők hangsúlyozták, a technológiai innováció, a társadalmi felelősségvállalás és az üzleti siker kölcsönösen feltételezik egymást: a fogyasztók ugyanis egyre inkább elvárják, hogy egy termék vagy szolgáltatás az egyéni szükségletek kielégítésén túl összhangban legyen a közösség és a környezet szempontjaival is.

A Microsoft Magyarország Társadalmi hasznosság startupként? Lehetséges! címmel rendezett online beszélgetést, melyen a hazai startup közösség olyan, sikeres jövő előtt álló, de már bizonyított vállalkozásainak ügyvezetői vettek részt, amelyeket a felhőtechnológia és annak a közösség érdekében való hatékony felhasználása köt össze. A roboGaze, a MedInnoScan, és a Munch.hu ügyvezetői mind egyet értettek abban, hogy a világot és a társadalmat átformáló innovációk társadalmilag is hasznosak és üzletileg is sikeresek lehetnek.

Olyan előnyöket kapunk, ami nem azonnal mérhető pénzben, de hosszú távon hozzájárul a cég nyereségességéhez. Jó befektetés üzleti szempontból is

– mondta Szoldán Péter, a MedInnoScan ügyvezetője. A 4 éve működő cég olyan alkalmazást fejlesztett a koronavírus megjelenése után rövid idővel, amely lehetővé teszi bizonyos bőrgyógyászati problémák távdiagnosztizálását: a páciens készít egy fotót az érintett bőrfelületről, kitölt egy kérdőívet, majd ezek alapján egy szakember felállítja a diagnózist. A szükséges gyógyszerek, készítmények receptjét a felhőbe rögzítik. Azokat a patikában kiváltva az emberek a rendelőben történő megjelenés nélkül, mobiltelefonon keresztül részesülhetnek bőrgyógyászati kezelésben. Mostanáig nagyjából 18 ezer pácienst láttak el így. Szoldán hangsúlyozta, egy jól működő vállalat számára a felhőtechnológia elengedhetetlen, és olyan lehetőségeket biztosít a kezdő vállalkozások számára is, amelyek korábban csak a nagyok számára voltak elérhetőek. A mesterséges intelligenciával kapcsolatban kifejtette, véleménye szerint olyan utat jár majd be, mint annak idején a tranzisztor: szépen lassan az élet minden területén megjelent és elterjedt, így az MI is a mindennapok megkerülhetetlen részévé válik majd.

Csaba Zoltán, a korai fázisú tech stratup, a roboGaze ügyvezetője hangsúlyozta, azok, akik nem használják a rendelkezésre álló technológiákat lemaradnak.

Lassan olyanná válik a felhő technológia, mint a levegő: szükséges az életben maradáshoz. Idővel az MI is ilyen lesz

– mondta, hozzátéve, ők például arra építenek, hogy a mesterséges intelligencia ki tudja váltani a drága hardvereket. A cég ugyanis mesterséges intelligencia alapú monitoring rendszert fejleszt, amely a járművezetők viselkedését elemezve valós időben detektálja a lehetséges közlekedési baleseteket kiváltó mintákat, mint például mobilhasználat, vagy fáradtság. Ezzel minden évben több tízezer ember életét menthetik meg az utakon. A monitorozáshoz mostanáig leginkább magas minőségű videós technológiákat alkalmaztak, azonban Csaba szerint ennél jóval eredményesebb és költséghatékonyabb az MI használata. A cég jelenleg több car sharing, illetve autóbérléssel foglalkozó céggel, valamint logisztikai vállalattal is együttműködik, a tapasztalatok alapján folyamatosan tökéletesítik az algoritmust.

A Munch.hu társalapítója, Wettstein Albert elmondta, egy égető társadalmi és környezeti problémára, az ételpazarlásra kínálnak megoldást: éttermeknek, pékségeknek, boltoknak és szállodáknak kínálnak olyan platformot, ahol az el nem adott, de jó minőségű ételeket tovább értékesíthetik. Mostanáig több mint 30 ezer adag ételt mentettek meg, a kidobásra szánt élelmiszer okozta veszteségből több mint 250 partnerük termelt profitot, és a Magyar Élelmiszerbankkal történő együttműködés révén több mint kétezer nélkülöző emberhez juttattak el ételt.

"Olyan társadalmi-üzleti vállalkozást szerettünk volna létrehozni, amelyben minden résztvevő fél nyertesnek érzi magát, miközben társadalmi és üzleti értelemben is fenntartható. Ezt a szemléletet a piac is meghálálja és megtérül a társadalmi hasznosság érdekében végzett befektetés is” – mondta, hozzátéve, a digitális technológiai megoldások rengeteg lehetőséget rejtenek, segítségükkel a Munch is képes lesz még tovább fejlődni, fejleszteni a rendszert.

Szabó Péter, a Microsoft Magyarország vállalati és partnerkapcsolati üzletágigazgatója hangsúlyozta, egyre több vállalat ismeri fel, hogy a technológia az üzleti lehetőségek kiaknázásában is tud ma már segítséget nyújtani, a felhőmegoldásoknak köszönhetően a piacra lépés is gyorsabb és egyszerűbb. 

"A legmodernebb technológiák, mint a felhő és a mesterséges intelligencia gyors bevezetésében és hatékony alkalmazásában élen járnak a startupok és az innovatív kis- és közepes vállalkozások. Büszkék vagyunk arra, hogy a Microsoft technológiáit olyan sikeres, hazai startupok alkalmazzák, amelyek, amelyek jobbá teszik, átformálják a világunkat. Mi épp erre vállalkoztunk: technológiai eszközöket és üzleti tanácsadást adunk tehetséges, kreatív emberek kezébe ahhoz, hogy válaszokat adjanak az emberiség előtt álló kihívásokra” – jegyezte meg, hozzátéve, a Microsoft folyamatosan keres partnereket, akik legalább magvető fázisban vannak, maximum 7 éve vannak jelen a piacon, működő termékkel és finanszírozással.

További információk a Microsoft for Startups kezdeményezéséről.  

Amennyiben hazai startupként az Ön vállalkozása is érdeklődik a program iránt, kérjük lépjen kapcsolatba a Microsoft hazai képviseletével. 

(x)

Címlapkép: Microsoft Magyarország

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF