Elismerés fenntartható vállalatirányításért - pályázat (x)

PR cikk
IFUA Green Controlling Díj a zöld irányítási megoldásokért.

Egyre több vállalat igyekszik átfogó stratégiát kialakítani a fenntartható működés érdekében. Ezt mutatja a Németországban már 2011 óta odaítélt Green Controlling Preis. Kezdetben szigetszerű megoldásokkal pályáztak a cégek a díjra, az utóbbi időben azonban már a teljes vállalatirányítási rendszerre kiható megoldások a jellemzőek.

Magyarországon is mind jobban előtérbe kerül a fenntartható vállalati működés. Ezt igénylik az ügyfelek, a munkavállalók, és a szabályozás is folyamatosan szigorodik. Előbb-utóbb megkerülhetetlenné válik, hogy a vállalatok a fenntarthatósági szempontok szerint újragondolják vállalatirányítási rendszerüket.

Vannak vállalatok, amelyek élen járnak ezen a területen. Nekik, s egyúttal az ezen dolgozó szakembereknek szeretne elismerést adni a német mintára kialakított IFUA Green Controlling Díj. Már csak azért is, mert a németországi díjat az IFUA alapítója, Horváth Péter professzor, a németországi controlling egyik meghonosítója hozta létre, s ő ítéli oda a Nemzetközi Controller Szövetséggel (ICV) együttműködve.

Jelenleg a vállalatirányítási rendszerek pénzügyi eredmény fókuszúak, de a jövőben a fenntarthatósági szempontoknak is be kell épülniük az irányításba. Ennek első lépéseként meg kell határoznunk, hogyan mérjük a fenntarthatóságot. Az Európai Unió kidolgozott egy besorolási rendszert, amely felsorolja a fenntarthatónak minősített gazdasági tevékenységeket. Ezt nevezzük EU taxonómiának. Az ennek alapján történő riportálás jelenti az ESG érettség első szintjét.

A következő szint, amikor a vállalatok már a fenntarthatósági mutatókhoz kapcsolódóan célokat fogalmaznak meg és ezeknek a céloknak a teljesülését rendszeresen visszamérik. Ebben az esetben a fenntarthatóság még egy párhuzamos, független vállalatirányítási szempont.

A legfejlettebb szint, amikor a két szempont már összekapcsolódik, vagyis a fenntarthatósági szempont beépül a vállalatirányításba.

A magyarországi szabályozás egyelőre az ESG érettség első szintjének elérését célozza meg. Fokozatosan, a vállalatok egyre szélesebb körének kell riportot készítenie árbevétele és költségei fenntarthatóság szempontjából relevánsnak tekintett részéről. Ha valaki tudni szeretné, hogy vállalata milyen elvárásokkal fog szembesülni a következő években, segítségül hívhatja kalkulátorunkat:

FENNTARTHATÓSÁGI KÖZZÉTÉTELI KÖTELEZETTSÉG KALKULÁTOR
A kalkulátor linkjének használatához az ad blocker szüneteltetése szükséges.

Aki a kötelezőnél már többet tett, s úgy gondolja, hogy a fenntarthatósági szempontot integrálta a vállalatirányítási rendszerbe, az pályázzon az IFUA Green Controlling Díjra! Részletek a honlapunkon.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF