Magyar fegyvereket kapnak a brit elitkommandósok

Portfolio
Magyar tervezésű és gyártmányú Gepárd GM6 Lynx típusú rombolópuskákkal szerelik fel az SAS-t, a brit haderő különleges egységét – szúrta ki a Daily Mail értesülését a Mandiner.

A Daily Mail bulvárlap azt írja a fegyverről, hogy „tarackhoz hasonlítják” a brit katonák annak rombolóereje miatt, pedig egy ilyen eszköz alig 10 kiló (harci tömege amúgy inkább 11,5 kg). A fegyver hatásos lőtávolságát 2 kilométerre taksálja a lap.

A GM6-os egy .50-es kaliberű (12,7 milliméteres) lőszert tüzelő öntoltő rombolópuska, ami azt jelenti, hogy elsősorban könnyebben páncélozott járművek semlegesítésére használatos, de alkalmazható mesterlövész-fegyverként gyalogsági célpontok ellen is.

Így néz ki:

A teljes egészében magyar tervezésű és gyártású Gepárd rombolópuska-család az egyik legismertebb és legszélesebb körben használt magyar kézifegyver a világon. Számos különleges alakulat használja a világ minden részén, többek közt Indiában, Kanadában és Törökországban is.

A bulvárlap 9000 fontos beszerzési árat emleget az eszközzel kapcsolatosan, vagyis egy GM6-os 3,75 millió forintba került a briteknek. Az SAS összesen 150 darabot vásárolt a fegyverből.

Címlapkép: a brit SAS tagjai (vagy őket játszó színészek?) német MP5-ösökkel. A kép illusztráció. Fotó: John Rogers/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF