Portfolio signature

Vége a négy szűk esztendőnek?

Fejenként 10 ezer forint az éttermekben az a lélektani határ, amit a vendégek még hajlandóak kifizetni. Felette azonban már átgondolják, hogy rendeljenek-e még egy desszertet vagy egy kávét. A vendégek megfontolt költekezését jelzi, hogy a szektor teljesítménye csak most érte el a Covid-válság előtti szintet. Kevesebb az étterem, mint a járvány előtt volt, és a dolgozók száma is csökkent a szektorban. Az emberek pedig ritkábban térnek be a vendéglátóhelyekre.

Az idei év lehet az első, amikor a vendéglátás volumene meghaladhatja a Covid-válság előtti utolsó békeév, a 2019-es esztendő teljesítményét. Az elmúlt években a vendéglátóipar messze a Covid előtti időszak alatt teljesített. A koronavírus-válság után az inflációs sokk az éttermek forgalmára is rányomta a bélyegét, drágultak az alapanyagok, a munkaerő, illetve az energiaszámlák is csúnyán megemelték a költségeket.

„A most elért forgalom is szép eredmény azoktól, akik talpon maradtak, mert a pandémia bezárásokkal nehezített időszaka és a 2022-23-as energiaársokk miatt 5500-zal csökkent az vendéglátóhelyek és 10-15 ezerrel a foglalkoztatottak száma a Covid előttihez képest” – osztotta meg az elmúlt évekkel kapcsolatos meglátásait Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

„2019 óta a piacot eltérő stratégiák jellemezték, volt, aki nagyobb mértékben emelt árat és vállalta a vendégszám csökkenését, mivel a régi vendégeik egy része már nem tudta vagy nem akarta megfizetni a magas árakat” – vélekedett Semsei Rudolf, Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke, a VakVarjú Étteremcsalád tulajdonos-ügyvezetője. Szerinte ez nem volt jó stratégia.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés